Home Kategorie Ludzie Szokujące oświadczenie Donalda Tuska w sprawie wyborów prezydenckich 10 maja.

Szokujące oświadczenie Donalda Tuska w sprawie wyborów prezydenckich 10 maja.

Wybory prezydenckie tuż, tuż, ale mimo to nadal nie ogłoszono oficjalnie, jak zostaną przeprowadzone. Sytuację skomentował Donald Tusk.

Wystąpienie byłego premiera zapowiedział już w poniedziałek jego rzecznik, Paweł Graś. Oświadczenie trafiło na YouTube. Donald Tusk wyjaśnił, dlaczego zamierza powstrzymać się od uczestnictwa w „procedurze głosowania” w tegorocznych wyborach. Polityk zwrócił uwagę przede wszystkim na to, że wybory nie będą tajne, co przecież gwarantuje obywatelom zapis w konstytucji.

– „Wybory nie będą wolne i równe, o bezpieczeństwie nie wspominając. Co najważniejsze – nikt nie zapewni nam tajności wyborów. Ludzie chcą mieć pewność, by rząd nie wiedział jak obywatel głosuje.”

Co więcej, należy przypomnieć, że konieczność odesłania pakietu wyborczego opatrzonego imieniem i nazwiskiem powoduje, że uczestnictwo w wyborach jest de facto obowiązkowe. Przewodniczący Europejskiej Partii Ludowej przytoczył w swojej wypowiedzi słowa profesora Bartoszewskiego o „zachowaniu się przyzwoicie”.

– „Zastosujmy się do niego serio. Nakazuje nam to ludzka przyzwoitość. Te wybory nie są wyborami w sensie ustrojowym – nie będą wolne, równe. Zmiany w kodeksie wyborczym są niekonstytucyjne.”

Tusk zauważył, że partia rządząca od dłuższego czasu plącze się we własnych wypowiedziach. Początkowo Minister Szumowski twierdził, że noszenie masek ochronnych przez osoby zdrowe jest szkodliwe. Po jakimś czasie zaczął jednak udawać, że taka rekomendacja nie padła z jego ust i wbrew wcześniejszym sugestiom, wprowadził nakaz noszenia maseczek przez wszystkich.

Podobnie było w przypadku zakazu wchodzenia do lasów. Zakaz ten wprowadzono na tydzień, twierdząc, że nawet w przestrzeni otwartej istnieje znaczne ryzyko zakażenia. Kiedy epidemia w Polsce zwiększyła swój zasięg, a ilość zgonów osiągnęła chwilowe maksimum, zakaz został cofnięty.

W związku, z brakiem wiarygodności zaleceń PiS-u Tusk wyraził wątpliwość co do tego, że wybory w formie korespondencyjnej odbędą się w sposób praworządny. Były premier zaznaczył, że nawet wybory przeprowadzone w sposób korespondencyjny wiążą się z ryzykiem zakażenia koronawirusem np. między listonoszem i obywatelami. Ponadto, patogen może wszakże przetrwać wiele godzin na papierowej powierzchni.

– „Niektóre z przepisów, dotyczące odebrania pakietu wyborczego, sprawiają, że jest ryzyko (zakażenia). Nie chcę przekonywać nikogo w Polsce do ryzyka. Rządzący nie dają uczciwej intencji.”

Czas pokaże czy Donald Tusk faktycznie wstrzyma się od głosowania na swoją partyjną kandydatkę – Małgorzatę Kidawę-Błońską. PiS będzie mógł to zweryfikować dzięki jawności głosowania.

Jazda sportowym autem po torze
Przejazd wybranym sportowym autem po torze od 90 zł w Devil-Cars - wiele lokalizacji do wyboru