Home Kategorie Film Maciej Pawlicki kandyduje na stanowisko prezesa TVP. Jest znanym producentem filmowym.

Nieoczekiwanie Jacek Kurski zyskał rywala na stanowisko prezesa TVP. Do Rady Mediów Narodowych swoją kandydaturę zgłosił Maciej Pawlicki, producent filmowy i publicysta.

Chociaż posiada doświadczenie jako dyrektor TVP1, znany jest głównie z produkcji wzbudzających gorące dyskusje. Wydał miliony na produkcje kinowych klap, takich jak „Smoleńsk”.

Maciej Pawlicki zamiłowanie do kina wyniósł z domu. Jego matką była Barbara Rachwalska, aktorka Teatru Narodowego, znana też z ról w serialach „Dom” i „Alternatywy 4”. Filmowe ambicje przejawiały się też u innych członków rodziny. Brat Macieja Pawlickiego, Tadeusz został operatorem filmowym, syn Jan scenarzystą, a bratanek Antoni aktorem.

Nowy kandydat na stanowisko prezesa TVP to absolwent Wydziału Wiedzy o Teatrze Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Warszawie, a także studium scenariuszowego Szkoły Filmowej w Łodzi. Przygodę z filmem Pawlicki rozpoczął w 1995 roku jako producent filmu dokumentalnego Pawła Łozińskiego „100 lat w kinie”, w którym wiekowi kinomani wspominają osiągnięcia polskiej filmografii.

Obok działalności producenckiej Pawlicki równolegle był aktywnym dziennikarzem. Od 1993 r. pełnił rolę redaktora naczelnego miesięcznika “Film”. Oprócz tego w latach 1993- 1996 za czasów prezesury Wiesława Walendziaka pełnił funkcję dyrektora TVP1. Uznawano go za jednego z “pampersów”, czyli dziennikarzy wprowadzających do Telewizji Polskiej mocno konserwatywny nurt. W tym gronie znajdowali się też m.in. Jan Pospieszalski, Piotr Semka, Wojciech Cejrowski i Grzegorz Górny.

To może Cię zainteresować:  Ile lat ma Dagmara z Królowych Życia? Z pewnością więcej niż wygląda.

Pod koniec lat 90-tych Pawlicki został dyrektorem programowym RTL7. Później był wiceprezesem zarządu spółki Telewizja Familijna, która nadawała stację TV Puls. Do świata filmu powrócił w 2007 roku. Wyprodukował wtedy dokument „Życie za życie”, który opowiada o Polakach ratujących Żydów w trakcie II Wojny Światowej. Dwa lata później napisał scenariusz, wyreżyserował i wyprodukował dokumentalno-fabularną „Historię Kowalskich”, czyli rodzin które zostały zamordowane przez oddziały SS za pomoc Żydom. Za ten ostatni obraz otrzymał pierwszą nagrodę na Międzynarodowym Katolickim Festiwalu Filmów i Multimediów w Niepokalanowie.

Niepokalanów ponownie nagrodził Pawlickiego w 2016 r. za “Mesco dux Baptizatur”, w którym Amerykanin z Idaho zafascynowany historią chrztu Polski podąża śladami Mieszka I. Producent ma w swoim dorobku również inne filmy nawiązujące do historii Polski tj. “Śluby rycerskie, czyli epilog Grunwaldu”, “Dybowski 1863”. W ostatnich latach największe emocje wzbudził “Smoleńsk”, za którego produkcję również odpowiada Maciej Pawlicki.

To może Cię zainteresować:  TVP przygotowuje film o pedofilii wśród elit. „Wstrząsający. Będzie dym.”

Film opowiadający o katastrofie smoleńskiej spotkał się z miażdżącą krytyką. Recenzenci nie przebierali w słowach. “Smoleńsk” według Tomasza Raczka to “paszkwil”, a Michał Walkiewicz nazwał go “poglądową czytanką”. Sporo emocji wzbudził fakt, że film premierowo został pokazany na festiwalu w Gdyni, ale nie trafił do Konkursu Głównego.

Maciej Pawlicki nie przedstawił swojej wizji prezesury TVP. Ma zamiar zrobić to osobiście w trakcie spotkania z członkami Rady Mediów Narodowych.

Spersonalizowana fotoksiążka LUX
Od 46 zł: fotoksiążka LUX z kredowym papierem i okładką z ekoskóry lub tkaniny introligatorskiej na Colorland.pl