Home Kategorie Ludzie Papież Franciszek popiera związki cywilne osób tej samej płci. To naprawdę zaskakujące oświadczenie

Papież Franciszek wzywa do uchwalenia przepisów umożliwiających związki cywilne osób homoseksualnych. Swoje poparcie dla tego pomysłu Ojciec Święty miał wyrazić w filmie dokumentalnym.

Podczas festiwalu filmowego w Rzymie miała miejsce premiera filmu dokumentalnego “Franciszek” autorstwa Evgenyia Afineevsky’ego. Jak informuje angielska telewizja CNA, Ojciec Święty odniósł się w nim do takich kwestii jak ubóstwo, migracja, nierówności rasowe i dochodowe, czy problemy osób najbardziej dotkniętych.. Premiera tego filmu odbyła się w środę na Festiwalu Filmowym w Rzymie.

– “Osoby homoseksualne mają prawo być rodziną. Są dziećmi Bożymi” – mówił w filmie, papież.

Zdaniem Ojca Świętego to, co musimy zrobić, “to stworzyć prawo o związkach partnerskich“. Jak podkreślił, nikogo nie powinno się wykluczać z powodu jego orientacji seksualnej. Co sądzicie o takim postanowieniu papieża Franciszka?

Z kolei reżyser filmu potwierdził w rozmowie z Catholic News Agency, że takie słowa padły podczas z jednej z dyskusji z Ojcem Świętym.

Pełniąc funkcję arcybiskupa Buenos Aires, Franciszek poparł związki cywilne dla par homoseksualnych jako alternatywę dla małżeństw osób tej samej płci. Jako papież nigdy jednak nie wyszedł publicznie na rzecz związków obywatelskich.

Catering dla nawet 15 osób
Catering dla 6 osób za 129,99 zł i więcej opcji z firmą gastronomiczną PAŁACOWA DOLINA Monika Piasecka w Bydgoszczy