Home Kategorie Jedzenie Koszmarne wyniki raportu NIK. Żywność w Polsce nie nadaje się do jedzenia.

Koszmarne wyniki raportu NIK. Żywność w Polsce nie nadaje się do jedzenia.

Koszmarne wyniki raportu NIK. Żywność w Polsce nie nadaje się do jedzenia.

Najwyższa Izba Kontroli przedstawiła wstrząsające wnioski. Żywność w Polsce nie nadaje się do jedzenia. Jest najgorsza w całej Unii.

Najnowszy raport przedstawiony przez NIK opisuje kraje produkujące najniebezpieczniejszą żywność w UE. Niestety, Polska jest liderem.

Coraz więcej jest przypadków, w których w polskich produktach wykrywa się salmonellę. Wszystkiemu winien jest system. W 22 krajach jest on zupełnie inny niż u nas.

– „Niepokojące jest, że na przestrzeni ostatnich lat rośnie liczba powiadomień dotyczących produktów z Polski, kwestionowanych z uwagi na wykrycie w nich pałeczki bakterii salmonella” – czytamy w „System kontroli bezpieczeństwa żywności w Polsce – stan obecny i pożądane kierunki zmian”.

Salmonella to niejedyna bakteria w Polskich produktach. Wykryto też bakterię listeria monocytogenes. Zakażenie nią najczęściej prowadzi do posocznicy listeriozowej. Następnie może dojść zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych i zapalenia mózgu.

W systemie RASFF, czyli systemie wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach w 2017 roku wpłynęło 87 powiadomień o niebezpiecznej żywności w Polsce. W 2018 – 131, w 2019 – 203. 30 września 2020 roku przebił jednak wszystko – 273 przypadki.

Na drugim miejscu znaleźli się Francuzi z wynikiem 153. Podium zamknęli Holendrzy – 125. Produkty pochodzące z Polski to 13 proc. przypadków z całego świata.

Nie była zaszczepiona. Przeżyła prawdziwy koszmar.

Pakiety day spa
Pakiety day spa
99,99 zł
150,00 zł
180 dni
do końca oferty!
Pakiet day spa z wybranym masażem i kąpielą od 89,99 zł i więcej w Future Fit Day SPA

Twoja reakcja?

Super
Super
0
Ha ha
Ha ha
0
Wow
Wow
0
Smutny
Smutny
0
Zły
Zły
0

Podziel się ze znajomymi!

Zostaw swój komentarz