Mimo iż mijają kolejne lata, ona nic sobie z tego nie robi. Sophia Loren jest w wyśmienitej diecie, a to w dużej mierze dzięki diecie.
Sophia Loren swego czasu uznawana była za jedną z najpiękniejszych kobiet na świecie. Aktorka ma już 88 lat. Nie zatrzymuje się jednak i, jak sama mówi, czuje się na zaledwie 20 lat i nadal jest aktywna zawodowo.
Aktorka wielokrotnie była pytana przez dziennikarzy, czemu zawdzięcza swoje zdrowie i sprawność. Zawsze odpowiadała, że to zasługa wina i makaronu. Nie chodzi jednak o samo wino i makaron, a raczej o pełnowartościową dietę śródziemnomorską. Zawiera ona wiele witamin, mikroelementów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą wydłużyć naszą młodość. To tradycyjna i przemyślana dieta śródziemnomorska mogą być jedną z przyczyn długiego życia i sprawności intelektualnej niemal 90-letniej Loren.
W tradycyjnej diecie śródziemnomorskiej makarony są ważnym elementem. To główne źródło węglowodanów i odrobiny białka. Może ona zawierać też czerwone wino. Mimo iż sam alkohol zdrowiu nie służy, to zawarte w nim flawonoidy już tak. Obniżają one ciśnienie krwi, a nawet zawartość cukru we krwi. Radzą sobie też z wolnymi rodnikami, dzięki czemu chronią m.in. przed nowotworami.
Oprócz tego świeże owoce, warzywa i orzechy, które znajdziemy w takiej diecie, zawierają mikroelementy, witaminy i błonnik. Dwa pierwsze są ważne dla całego organizmu, a ten ostatni szczególnie wspomaga właściwe trawienie i zachowanie zdrowia układu pokarmowego.
Również obecność w diecie ryb, owoców morza i oliwy z oliwek jest tu istotna. Zawierają one wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżających zły cholesterol, a także koniecznych do właściwego funkcjonowania układu nerwowego (kwasy DHA i EPO) oraz kwasy omega.
Źródło: WP
UWAGA! Ma działanie rakotwórcze. GIS umieścił go na „zakazanej liście”.
Twoja reakcja?





Zostaw swój komentarz