10 najsilniejszych, a do tego naturalnych antybiotyków. Większość z nich znajdziesz w swojej kuchni!
Odkrycie antybiotyków było wielkim krokiem w dziedzinie medycyny. Uratowało to życia milionów ludzi na całym świecie.
Choroby, które niegdyś były traktowane jako poważne, dzisiaj są zwykłymi infekcjami, z którymi spokojnie sobie radzimy. Większość z antybiotyków wydawana jest na receptę i szybko radzą sobie z wszelkimi dolegliwościami.
Zbyt częste przyjmowanie antybiotyków może jednak wiązać się ze spadkiem odporności. Warto więc sięgać po naturalne rozwiązania. Wiele produktów, które mamy w kuchni działa jak antybiotyk. Regularne ich spożywanie pomoże nam walczyć z wszelkimi bakteriami oraz pozytywnie wpłynie na naszą odporność.
Warto zapoznać się z produktami, które każdy z nas ma w kuchni, a które mogą poprawić nasz stan zdrowia.
#1. Ocet jabłkowy
Źródło: familylifegoals.com
Ten specyfik ma silne działanie przeciwdrobnoustrojowe oraz pomaga eliminować pewne szczepy bakterii. Działa też jak środek dezynfekujący.
Ocet pomaga nam obniżyć poziom cukru we krwi. Jest to dobre rozwiązanie szczególnie dla tych, którzy zmagają się z cukrzycą. Reguluje również poziom cholesterolu co w efekcie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca. Ocet jabłkowy ma też działanie antynowotworowe.
#2. Imbir
Źródło: well-beingsecrets.com
Jego zbawienne działanie na nasz organizm zawdzięcza substancjom takim jak gingerol i zineferon. Imbir działa rozgrzewająco, zabija bakterie oraz stymuluje nasz układ odpornościowy. Jest to świetne rozwiązanie przy chorobach układu oddechowego. Działa również wykrztuśnie. Oprócz tego imbir łagodzi mdłości oraz bóle miesiączkowe.
#3. Cebula
Źródło: www.food.com
Cebula zawiera w sobie związki siarki, które walczą z infekcjami skóry oraz przyspieszają gojenie się ran po czyrakach, trądziku i oparzeniach. Oprócz tego cebula świetnie radzi sobie z kaszlem, gorączką raz zapaleniem oskrzeli i zatok.
Jeśli regularnie spożywamy cebulę obniżamy ryzyko zawałów serca, zmniejszamy ciśnienie krwi oraz poziom cukru w niej. Poza tym cebula zapobiega miażdżycy i zmniejsza poziom cholesterolu. Zaleca się spożywanie jej na surowo. Innym ze sposobów jest również wyciskanie soku i pice go wraz z miodem i cytryną.
#4. Chrzan
Źródło: www.meghantelpner.com
Wiele osób szuka rozwiązań na swoje dolegliwości wśród egzotycznych roślin. Zapominają jednak jak wielki dar mamy tuż pod nosem. Chrzan potrafi zdziałać cuda. Oprócz tego, że wzmacnia naszą odporność oraz pomaga w przeziębieniach, oczyszcza także organizm z toksyn oraz obniża poziom cholesterolu i pomaga leczyć trudno gojące się rany.
Chrzan zapobiega również zaparciom, zabija wolne rodniki, leczy kaszel i poprawia krążenie krwi. Poleca się go osobom cierpiącym na anemię.
#5. Kurkuma
Źródło: www.thekitchn.com
Substancje zawarte w kurkumie, czyli kurkuminoidy mają silne działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne oraz antybakteryjne. Kurkuma również zwiększa naszą odporność i chroni nasze serce. Jest to dobre rozwiązanie przy zaburzeniach trawienia, które poprawia pracę wątroby, ale także i mózgu. Kurkuma ma także działanie antynowotworowe.
Dalsza część artykułu na następnej stronie…
Twoja reakcja?





Zostaw swój komentarz