Jeśli polejesz jabłko wrzątkiem i zobaczysz na nim biały osad, nie bagatelizuj tego! To ważne!
Czy naprawdę wiesz co ląduje na Twoim talerzu? Czy wszystko jest tak naprawdę zdrowe? Jesteśmy przekonani, że mało który z Was odpowie na te pytania twierdząco.
Niestety, dla niektórych zdrowie ludzkie nie jest tak ważne jak wyższy zarobek. Jeśli jesteś jednym z tych, którzy po przeczytaniu ostrzeżenia o niebezpiecznym jedzeniu, napiszą w komentarzach coś w rodzaju „Teraz wszystko jest niezdrowe” albo „To co mamy jeść? Kamienie?”, to możesz przestać czytać, bo ten artykuł będzie właśnie ostrzeżeniem.
Źródło: youtube.com
Dzisiaj weźmiemy na tapetę owoce, a dokładnie jabłka. Chyba nie sądzicie, że w sklepowych warunkach przetrwałyby tak długo gdyby nie wszelkiego rodzaju środki zabezpieczające je przed zepsuciem.
Jabłka oczywiście są na tyle mądre, że wytwarzają naturalną warstwę, która sprawia, że dłużej kuszą swoim pięknym wyglądem. Warstwa ta zwana jest kutykulą. Ochrania ona owoce przed traceniem wody oraz przez wnikaniem pasożytów. Jeśli tylko ona znajdowałaby się na tych owocach, wszystko byłoby w porządku. Tak jednak nie jest.
Źródło: pixabay.com
Aby jabłka wyglądały lepiej niż naturalnie producenci używają różnorakich środków, które za zadanie mają pozwolić im zachować dłużej świeżość. Najczęściej do tego celu używa się szelaku, czyli żywicy pozyskiwanej z odchodów insektów. Inną popularną substancją jest wosk Carnauba, który wytwarza się z liści palm rosnących w Brazylii.
Ciekawostką jest to, że obydwa te środki wykorzystywane są do produkcji wosku samochodowego, a także wosku do podłóg.
Źródło: youtube.com
Może wosk znajdujący się na jabłkach nie jest jakoś szczególnie dla nas niebezpieczny (chociaż zdania są różne), ale chyba nie chcecie jeść czegoś, co służy również do nabłyszczania parkietu w Waszym domu?
Poza tym, czy jabłka powyżej wyglądają według Was apetycznie? Są to właśnie nawoskowane owoce tuż po oblaniu ich wrzątkiem.
Jak można pozbyć się wosku z jabłek? Będziesz potrzebować trzech rzeczy. Wody, sody oczyszczonej i soku z cytryny. Poniżej dokładnie tłumaczymy jak to zrobić.
- Umieść jabłka w misce i zalej je wrzącą wodą.
- Po chwili zlej wrzątek.
- Posyp je łyżką sody oczyszczonej.
- Następnie skrop je łyżką soku z cytryny.
- Oblej je ciepłą, ale już nie gorącą wodą.
- Dokładnie wyszoruj każdy owoc szczoteczką.
Źródło: youtube.com
Możliwe, że Królewna Śnieżka jadła właśnie taki owoc, jak ten po prawej.
Niestety, jest coś jeszcze. Woskowanie to nie jedyny problem pięknych, błyszczących i idealnych jabłek, które dosłownie patrzą na nas ze sklepowych półek. Gorsze od wosku są pestycydy, którymi są napakowane. One właśnie są gwarancją idealnego wyglądu owoców, a uszczerbku na naszym zdrowiu.
Dlatego uważamy, że lepiej wybierać owoce, które niekoniecznie wyglądają pięknie, ale dostarczają naszemu organizmowi więcej korzyści zdrowotnych. Wybierajcie mądrze – głową, a nie oczami.
Źródło: twentytwowords.com
Twoja reakcja?





Zostaw swój komentarz