Umieściła ciasto cynamonowe w foremce do pieczenia. Idealny pomysł na kolejną kawę ze znajomymi.
Nie ma chyba lepszego zapachu niż świeżo wypieczone, cynamonowe bułeczki. Idealnie łączą się z pyszną kawą i miłym towarzystwem.
Ten przepis to wariacja na temat cynamonowych bułeczek, głównie ze względu na potężne rozmiary efektu końcowego.
Składniki
- 345g mąki
- 3 łyżki stołowe cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 opakowanie drożdży
- ½ szklanki wody
- ¼ szklanki mleka
- 45g masła
- 1 jajko
Nadzienie
- 45g masła
- 1 ½ łyżki stołowej cynamonu
- 50g cukru
Polewa
- 120g lukru
- 15ml mleka
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wymieszaj mleko, wodę i masło w misce. Podgrzej całość w mikrofalówce.
Wymieszaj mąkę, cukier, sól i drożdże w osobnym naczyniu.
Wlej podgrzane płyny do miski.
Dodaj jajka i mieszaj dopóki nie osiągniesz gładkiej konsystencji.
Kiedy ciasto będzie gładkie i miękkie, przykryj naczynie i pozwól mu odetchnąć przez 30 minut.
W międzyczasie zajmij się nadzieniem. Wymieszaj cukier z cynamonem.
Kiedy ciasto będzie gotowe, rozwałkuj je.
Wysmaruj rozwałkowane ciasto masłem.
Dalsza część artykułu na następnej stronie…
Twoja reakcja?

Super
0

Ha ha
0

Wow
0

Smutny
0

Zły
0
Zostaw swój komentarz