Zobacz jak zachowuje się hamburger z McDonald’s w żołądku. Na pewno się tego nie spodziewałeś.
Coraz więcej osób chce prowadzić zdrowy tryb życia i unika przetworzonych produktów. Każdemu jednak zdarza się czasami sięgnąć po fast foody.
Te mogą mieć katastrofalny wpływ na nasze zdrowie. Angielscy naukowcy przeprowadzili eksperyment może skutecznie odwieść Cię od tego pomysłu. Sprawi on też, że zrezygnujesz z hamburgerów dostępnych w McDonald’s.
Badacze z Uniwersytetu Nottingham w Anglii wykonali eksperyment, który pokazał, co dzieje się w żołądku po zjedzeniu kanapki z popularnej sieci fast food. Sfilmowali także przebieg badania, aby móc je pokazać szerszemu gronu.
Naukowcy umieścili burgera w kwasie solnym. Ten kwas obecny jest w żołądku każdego człowieka. Bierze on udział w trawieniu pokarmów i aktywuje enzymy trawienne oraz pomaga przyswoić witaminy. Kiedy jest go za mało, pojawiają się zgaga, wzdęcia i gazy.
W tym płynie, który miał imitować środowisko żołądka zanurzono pół cheeseburgera z McDonald’s. Cały proces trwał około 3,5 godziny. Po jego upływie, oczom wszystkich ukazało się coś zaskakującego.
Kanapka nie rozpuściła się tak, jak zakładano. Mimo iż kwas solny jest mocno żrący, produkt zamienił się w czarną i śliską bryłę. Tak samo dzieje się, gdy burger trafi do Twojego żołądka.
Dzieje się tak, bo cheeseburger ma duże ilości tłuszczów. Sprawia to, że ciężko go strawić. Eksperyment ten miał przekonać nas do zrezygnowania z tego typu jedzenia. Lepiej jest przygotować takie danie w domu, używając wartościowych produktów i ograniczając tłuszcz.
Poniżej możesz zobaczyć cały film z doświadczenia:
Źródło: youtube.com
Twoja reakcja?





Zostaw swój komentarz