Chcesz przyrządzić kurczaka w chrupiącej skórce? Tajemnicą jest ciasto naleśnikowe.

Taki kurczak będzie idealny zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Kiedy w restauracji zamawiamy kurczaka, często dostajemy dobre mięso otoczone chrupiącą skórką. Jeżeli chcesz przyrządzić takie danie u siebie w domu, mamy dla Ciebie cały przepis.
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- gęste ciasto naleśnikowe (1 szklanka mąki, 1 szklanka mleka, 1 jajko, szczypta soli)
- 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 3 krople tabasco
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 szklanki rozdrobnionych płatków kukurydzianych
- olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania
Umyj i osusz pierś z kurczaka, a później pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem ½ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki, ½ łyżeczki pieprzu Cayenne. Poczekaj, aż zrobi się miękka. Po ugotowaniu zostaw ją w wodzie aż do momentu smażenia.
Przygotuj ciasto z podanych składników. Dodaj do niego ½ łyżeczki pieprzu Cayenne, ½ łyżeczki papryki ostrej i słodkiej oraz 3 krople tabasco.
Przygotuj panierkę do kurczaka. Do 2 szklanek rozdrobnionych płatków kukurydzianych dodaj 1 szklankę bułki tartej a także 2 łyżki mąki pszennej. Odsącz kurczaka, a każdy kawałek obtocz w cieście i panierce.
Smaż je na głębokim oleju aż się zarumienią. Możesz podawać je z frytkami i surówką.
Twoja reakcja?





Zostaw swój komentarz