8 niepokojących objawów nietolerancji glutenu, które wszyscy lekceważymy. Nie ignoruj ich
Obecnie nietolerowanie pewnych pokarmów stało się czymś modnym, a produkty bez glutenu lub laktozy są bardziej pożądane.
Najczęściej spotyka się nietolerancję związaną właśnie z tymi dwoma składnikami. Jak rozpoznać, że jest się chorym?
#1. Chroniczne migreny
Bóle głowy często występują u osób, które cierpią na nietolerancję glutenu. Ból pojawia się zazwyczaj od 30 do 60 minut po jedzeniu
#2. Swędząca skóra
Jeśli Twój przewód pokarmowy nie pracuje odpowiednio, może to objawiać się poprzez swędzenie, wypryski, suchą i podrażnioną skórę.
#3. Fibromialgia
Jest to choroba znana także jako reumatyzm tkanek miękkich i związana jest z bólem mięśni, ścięgien i wiązadeł. Objawy te najczęściej pojawiają się u kobiet.
#4. Nietolerancja laktozy
Ludzie nietolerujący laktozy często nie radzą sobie także z glutenem. Objawami nietolerancji laktozy są uczucia gorąca, wzdęcia i ogólne złe samopoczucie po jedzeniu
#5. Chroniczne zmęczenie
Jeśli śpisz 8 – 9 godzin dziennie i nadal czujesz się wyczerpany, może warto zwrócić uwagę na to, co jesz.
#6. Huśtawki nastrojów
Jeżeli Twoje ciało ma problem, dusza to obrazuje. Osoby z nietolerancją glutenu często czują się nerwowe lub podekscytowane bez większego powodu.
#7. Bóle brzucha
Jest to jeden z najbardziej oczywistych znaków, jakie daje ciało. Jeżeli nie jesz dobrze, a organizm ma problem z trawienie, żołądek często manifestuje to przez bóle i mdłości.
#8. Zawroty głowy
Wiele osób, które nie tolerują glutenu, odczuwa zawroty głowy po jedzeniu oraz uczucie przypominające przedzieranie się przez mgłę, podobne do utraty równowagi.
Źródło: healthhacks.me
Twoja reakcja?





Zostaw swój komentarz