Przyspieszają odchudzanie, są proste w przygotowaniu i z pewnością masz je w kuchni!

Dzięki płatkom owsianym możesz w mgnieniu oka przyrządzić sycące, bogate w wartości odżywcze śniadanie. Zawierają błonnik i wiele innych substancji korzystnie wpływających na ogólny stan ludzkiego zdrowia.
Rodzaje płatków owsianych
Płatki owsiane wykazują różne zawartości substancji odżywczych w zależności od ich rodzaju. Te otrzymywane z krojonego/łamanego ziarna są najmniej przetworzone, lecz nie są łatwe w przygotowaniu. Płatki owsiane błyskawiczne zawierają najmniej cennych substancji odżywczych i są gotowe do spożycia w takiej formie, w jakiej je kupujemy. Najlepszym rozwiązaniem są tzw. płatki owsiane górskie, gdyż w omawianej hierarchii znajdują się po środku.
Oszczędność czasu
Z pomocą poniższych przepisów możesz przygotować swoje śniadanie dzień wcześniej, wieczorem. Pozwoli Ci to zaoszczędzić czas, którego zwykle brakuje rankiem.
Płatki owsiane i redukcja wagi
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, ponieważ dostarcza organizmowi energii na wiele godzin. Płatki owsiane, dzięki wysokiej zawartości błonnika, pomagają utrzymać nasz apetyt pod kontrolą i przyspieszają metabolizm. Niezależnie od ich wspaniałych właściwości zalecamy podjęcie dodatkowej aktywności fizycznej i zrewidowanie aktualnego sposobu żywienia.
PRZEPISY
Malina, migdał i kokos
Składniki potrzebne na jedną porcję:
- pół szklanki płatków owsianych z łamanego ziarna
- pół szklanki mleka kokosowego
- pół szklanki malin
- 1/8 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka miodu
- łyżeczka wiórków kokosowych
- pół łyżki stołowej posiekanych migdałów
Przygotowanie:
Umieść w słoju wszystkie składniki poza migdałami i wiórkami kokosowymi, a następnie wymieszaj je i włóż zamknięte naczynie na noc do lodówki. Rano posyp posiłek pozostałymi dwoma składnikami.
Banan i masło orzechowe
Składniki potrzebne na jedną porcję:
- pół szklanki płatków owsianych z łamanego ziarna
- pół szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki stołowe masła orzechowego
- pół dojrzałego banana
- łyżka stołowa orzeszków bez soli
Przygotowanie:
Umieść masło orzechowe i mleko w szklanym naczyniu oraz dokładnie wymieszaj składniki, a następnie dodaj płatki i pokrojonego banana – wymieszaj ponownie i zamknij naczynie. Przechowaj je przez noc w lodówce, a rano dolej odrobinę mleka i posyp posiłek z wierzchu orzechami. Smacznego!
Borówka i orzech włoski
Składniki potrzebne na jedną porcję:
- pół szklanki płatków owsianych z łamanego ziarna
- pół szklanki mleka kokosowego lub migdałowego
- pół szklanki borówek
- łyżeczka nasion chia
- łyżka stołowa syropu klonowego
- łyżka stołowa rozdrobnionych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Dodaj wszystkie składniki do szklanego naczynia i dokładnie je wymieszaj. Umieść słój na noc w lodówce, a rano dodaj odrobinę oleju kokosowego.
Źródło: simpleorganicmedicine.com
Twoja reakcja?





Zostaw swój komentarz