Odkąd robię te kokosowe kostki, deser stał się naszym ulubionym posiłkiem. Proste składniki i nie trzeba piec.
To ciasto wygląda na skomplikowane, ale tak naprawdę jest łatwe w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia.
Kokosowa nuta i herbatniki sprawiają, że jest słodkie i delikatne. Idealnie nadaje się na dosłownie każdą okazję, tym bardziej, że można je przygotować bardzo szybko. Koniecznie zapisz ten przepis.
Składniki
- 500 g maślanych herbatników
- 5 łyżek kakao
- 3 łyżki dżemu morelowego
- 1 łyżka rumu
- 50 g masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 300 ml mleka
Masa
- 300 ml mleka
- 3 łyżki mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego (20 g)
- 5 łyżeczek cukru pudru
- 50 g masła
- 150 g wiórek kokosowych
Polewa
- 100 g roztopionej czekolady gorzkiej lub mlecznej
Źródło: pixabay.com
Sposób przygotowania
Aby przygotować krem, połącz mleko z mąką, połową wiórków kokosowych, a następnie podgrzej, przez cały czas mieszając. Teraz zdejmij z ognia, ostudź, dodaj cukier i cukier waniliowy, a następnie znów wymieszaj. Dodaj resztę wiórków i na koniec powoli dolej mleko, aby uzyskać ciasto o gęstej konsystencji.
Źródło: pixabay.com
W blasze o wymiarach 25 x 30 cm ułóż pierwszą warstwę z ¼ ciasta, na nią krem kokosowy, kolejną warstwę ciasta i krem tak, aby ciasto było ostatnią warstwą. Na koniec polej roztopioną czekoladą i zostaw na noc w lodówce.
Źródło: interez.sk
Twoja reakcja?





Zostaw swój komentarz