Jackfruit, czyli „cudowny owoc”. Nie uwierzysz, jak wiele niesamowitych korzyści zdrowotnych posiada
Jackfruit ma piżmowy zapach i niezwykle słodki smak. Jest to unikalny, tropikalny owoc, który zbiera się przez lato i jesień.
Może urosnąć do potężnych rozmiarów. 25 – 75 centymetrów średnicy, 10 -60 centymetrów długości, oraz może ważyć 4.5 – 45 kilogramów, co sprawia, że jest to największy, rosnący na drzewie owoc świata.
Korzyści jackfruita
165 gramów tego owocu zawiera: 2.6 grama błonnika, 2.4 grama białka i około 190 kalorii. Dzięki temu jest bardzo odżywczy i sycący.
Wysoka zawartość błonnika sprawia, że działa niczym środek przeczyszczający, zmuszając pokarm do szybszego poruszania się przez jelita, a dzięki temu zapobiega występowaniu zaparć i innych podobnych problemów z układem pokarmowym.
Nasiona
Nasiona jackfruita zawierają mnóstwo potasu, białka, żelaza i wapnia. Zaledwie 100 g zawiera 7 gram białka, 38 gram węglowodanów i 1.5 grama błonnika. To 6% dziennego zalecanego spożycia.
Zawartość błonnika
Błonnik sprawia, że czujemy się pełni, a to z kolei ułatwia zrzucanie wagi, zmniejsza ryzyko chorób serca, nadciśnienia i zaparć. Dodatkowo nasiona te zawierają skrobię, która może pomóc w kontrolowaniu ilości cukru we krwi oraz utrzymać zdrowie jelit.
Witaminy
Zalecane dzienne spożycie jakie oferuje jackfruit jest imponujące i w tym wypadku: 100 gram tego owocu zawiera 23% dziennego spożycia witaminy C. Witamina C pomaga zwalczać przeziębienia i grypę, infekcje i wolne rodniki, które osłabiają system odpornościowy.
Mimo iż nie zawiera dużo witaminy A, jest jej na tyle, aby zwiększyć poziom antyoksydantów w Twoim organizmie i polepszyć stan Twojej skóry, Twój wzrok oraz ochronę przed nowotworami jamy ustnej i płuc.
Badania wykazały, że skórka jackfruita ma zdolność oczyszczania organizmu z ciężkiego metalu – kadmu, który jest rakotwórczy. Pierwiastek ten potrafi zepsuć system naprawy DNA, a nawet uszkodzić DNA bezpośrednio.
Badanie z 2010 wykazało, że ludzie cierpiący na deficyt witaminy A, którzy spożywali jackfruita normowali poziom tej witaminy.
Skórka zawiera też 25% dziennego spożycia witaminy B. Pomaga ona spowolnić atrofię mózgu i zaburzenia poznawcze, które powiązane są z chorobą Alzheimera oraz demencją.
Jackfruit zawiera też mnóstwo ryboflawiny, niacyny, wapnia, kwasu foliowego, manganu, żelaza, magnezu i potasu. Te składniki są niezbędne do optymalnego działania organizmu i pozwalają kontrolować ciśnienie krwi oraz tętno.
Związki zawarte w jackfruicie
#1. Beta-karoten
Ten potężny antyoksydant pomaga chronić organizm przed nowotworami, starzeniem się i poprawia wzrok.
#2. Beta-kryptoksantyna
Przekształca się w witaminę Pro-A. Zmniejsza ryzyko artretyzmu o 41% oraz ryzyko raka płuc o 30%. Dodatkowo chroni DNA i wzrok przed uszkodzeniami przez wolne rodniki.
#3. Luteina
Luteina chroni przed kataraktą oraz zwyrodnieniem plamki żółtej.
#4. Potas
Potas polepsza zdrowie mięśnia sercowego.
#5. Ksantyna
Ten wspaniały antyoksydant chroni przed wszelkimi uszkodzeniami związanymi z działaniem wolnych rodników.
#6. Witamina B6
To świetny składnik odżywczy, który chroni nas przed anemią. Sprawdza się idealnie w budowaniu odporności, zdrowia serca, przeciwdziałaniu udarom i wiele innych.
#7. Witamina A
Witamina A znana jest z leczenia syndromu suchego oka. Zmniejsza też ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.
Twoja reakcja?





Zostaw swój komentarz