Home Kategorie Jedzenie Jackfruit, czyli „cudowny owoc”. Nie uwierzysz, jak wiele niesamowitych korzyści zdrowotnych posiada

Jackfruit, czyli „cudowny owoc”. Nie uwierzysz, jak wiele niesamowitych korzyści zdrowotnych posiada

Jackfruit ma piżmowy zapach i niezwykle słodki smak. Jest to unikalny, tropikalny owoc, który zbiera się przez lato i jesień.

Może urosnąć do potężnych rozmiarów. 25 – 75 centymetrów średnicy, 10 -60 centymetrów długości, oraz może ważyć 4.5 – 45 kilogramów, co sprawia, że jest to największy,  rosnący na drzewie owoc świata.

Korzyści jackfruita

165 gramów tego owocu zawiera: 2.6 grama błonnika, 2.4 grama białka i około 190 kalorii. Dzięki temu jest bardzo odżywczy i sycący.

Wysoka zawartość błonnika sprawia, że działa niczym środek przeczyszczający, zmuszając pokarm do szybszego poruszania się przez jelita, a dzięki temu zapobiega występowaniu zaparć i innych podobnych problemów z układem pokarmowym.

Nasiona

Nasiona jackfruita zawierają mnóstwo potasu, białka, żelaza i wapnia. Zaledwie 100 g zawiera 7 gram białka, 38 gram węglowodanów i 1.5 grama błonnika. To 6% dziennego zalecanego spożycia.

Zawartość błonnika

Błonnik sprawia, że czujemy się pełni, a to z kolei ułatwia zrzucanie wagi, zmniejsza ryzyko chorób serca, nadciśnienia i zaparć. Dodatkowo nasiona te zawierają skrobię, która może pomóc w kontrolowaniu ilości cukru we krwi oraz utrzymać zdrowie jelit.

Witaminy

Zalecane dzienne spożycie jakie oferuje jackfruit jest imponujące i w tym wypadku: 100 gram tego owocu zawiera 23% dziennego spożycia witaminy C. Witamina C pomaga zwalczać przeziębienia i grypę, infekcje i wolne rodniki, które osłabiają system odpornościowy.

Mimo iż nie zawiera dużo witaminy A, jest jej na tyle, aby zwiększyć poziom antyoksydantów w Twoim organizmie  i polepszyć stan Twojej skóry, Twój wzrok oraz ochronę przed nowotworami jamy ustnej i płuc.

Badania wykazały, że skórka jackfruita ma zdolność oczyszczania organizmu z ciężkiego metalu – kadmu, który jest rakotwórczy. Pierwiastek ten potrafi zepsuć system naprawy DNA, a nawet uszkodzić DNA bezpośrednio.

Badanie z 2010 wykazało, że ludzie cierpiący na deficyt witaminy A, którzy spożywali jackfruita normowali poziom tej witaminy.

Skórka zawiera też 25% dziennego spożycia witaminy B. Pomaga ona spowolnić atrofię mózgu i zaburzenia poznawcze, które powiązane są z chorobą Alzheimera oraz demencją.

Jackfruit zawiera też mnóstwo ryboflawiny, niacyny, wapnia, kwasu foliowego, manganu, żelaza, magnezu i potasu. Te składniki są niezbędne do optymalnego działania organizmu i pozwalają kontrolować ciśnienie krwi oraz tętno.

Związki zawarte w jackfruicie

#1. Beta-karoten

Ten potężny antyoksydant pomaga chronić organizm przed nowotworami, starzeniem się i poprawia wzrok.

#2. Beta-kryptoksantyna

Przekształca się w witaminę Pro-A. Zmniejsza ryzyko artretyzmu o 41% oraz ryzyko raka płuc o 30%. Dodatkowo chroni DNA i wzrok przed uszkodzeniami przez wolne rodniki.

#3. Luteina

Luteina chroni przed kataraktą oraz zwyrodnieniem plamki żółtej.

#4. Potas

Potas polepsza zdrowie mięśnia sercowego.

#5. Ksantyna

Ten wspaniały antyoksydant chroni przed wszelkimi uszkodzeniami związanymi z działaniem wolnych rodników.

#6. Witamina B6

To świetny składnik odżywczy, który chroni nas przed anemią. Sprawdza się idealnie w budowaniu odporności, zdrowia serca, przeciwdziałaniu udarom i wiele innych.

#7. Witamina A

Witamina A znana jest z leczenia syndromu suchego oka. Zmniejsza też ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.

Romantyczne spa dla dwojga
Romantyczne spa dla dwojga
143,20 zł
179,00 zł
Oferta zakończona!
Romantyczne pakiety spa dla dwojga od 179 zł w Instytucie Medycyny Estetycznej i Kosmetologii Hialuron

Twoja reakcja?

Super
Super
1
Ha ha
Ha ha
0
Wow
Wow
0
Smutny
Smutny
0
Zły
Zły
1

Podziel się ze znajomymi!

Zostaw swój komentarz