Magnez to minerał, którego potrzebujemy, aby nasze serce było zdrowsze, a układ odpornościowy silniejszy. Ważny jest także dla silnych kości i dobrze działających nerwów.
Eksperci twierdzą, że deficyt magnezu może prowadzić do wielu problemów. Niektórymi z nich są: depresja, stany lękowe, wysokie ciśnienie, choroby układu krążenia, skurcze mięśni i cukrzyca.
Zanim kupisz suplementy diety w lokalnej aptece, warto sprawdzić jakie potrawy są świetnym źródłem magnezu. Umieść je w swojej diecie, a nigdy nie będziesz musiał się martwić o objawy związane z deficytem tego minerału.
Migdały
W ¼ szklanki migdałów znajdziemy aż 105 mg magnezu. Najlepsze w migdałach jest to, że bardzo łatwo można dodać je do swojej diety. Możesz traktować je jako przekąskę lub dodać do sałatki, jogurtu czy owsianki. Migdały zawierają też sporo białka, tłuszczów omega-3 i witaminy E.
Tofu
Popularne szczególnie wśród wegetarian, jako świetne źródło białka, tofu zaopatrza także ciało w potężne ilości magnezu. ½ szklanki zawiera 37 mg tego minerału. Oprócz magnezu i białka, tofu zawiera też żelazo, które wspomaga produkcję hemoglobiny.
Sezam
Ziarna sezamu mogą być malutkie, ale są wypełnione magnezem aż po brzegi. 28 gram zawiera aż 101 mg tego minerału. Oprócz tego znajdziemy w nich witaminę B6 i żelazo. Mężczyźni, którzy słabo radzą sobie w sypialni powinni szczególnie zwrócić uwagę na sezam w swojej diecie, gdyż zawiera sporo cynku.
Banany
Znane z tego, że zawierają mnóstwo potasu, który reguluje ciśnienie krwi, banany zawierają jednak sporo magnezu. Średniej wielkości owoc zawiera aż 33 mg tego minerału. Banany zawierają też całkiem dużo węglowodanów, które dodadzą Ci energii.
Nasiona lnu
Spożywanie nasion lnu jest popularne ze względu na zawartość kwasów omega-3, czyli składnika, który jest dobry dla mózgu oraz zapobiega zapaleniom. Nasiona lnu zawierają także magnez. Jedna łyżka zawiera aż 40 mg tego minerału.
Dalsza część artykułu na następnej stronie…
Twoja reakcja?





Zostaw swój komentarz