Home Kategorie Jedzenie Nie przypuszczałem, że domowe kruche rogaliki mogą być tak łatwe, ale gdy je zrobiłem, od razu zabrałem się za kolejne.

Nie przypuszczałem, że domowe kruche rogaliki mogą być tak łatwe, ale gdy je zrobiłem, od razu zabrałem się za kolejne.

Domowe rogaliki to idealna przekąska i deser, którą możemy wziąć ze sobą do pracy czy szkoły. Tym razem zrobisz je z ulubionym budyniem.

Są kruche, pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Mimo iż to ciasto drożdżowe, nie musisz czekać niewiadomo ile na wyrośnięcie.

Składniki

Krem:

  • 1 opakowanie budyniu
  • 350 ml mleka
  • 3 łyżki cukru

Ciasto:

  • 500 g semoliny
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 20 g drożdży

rogal1

Sposób przygotowania

Budyń przygotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, aby był gęsty. Ostudź. W misce połącz letnie mleko, cukier i drożdże, a potem odstaw na kilka minut. Po tym czasie dodaj olej, szczyptę soli i jajko. Wymieszaj i dodaj mąkę oraz proszek do pieczenie. Wyrób gładkie ciasto, podziel na kulki wielkości małej mandarynki. Rozwałkuj.

rogal2

Na jednej połowie ułóż łyżeczkę budyniu, a na drugiej połowie zrób nacięcia nożem. Stronę naciętą przełóż przez budyń i zlep brzegi. Odstaw rogaliki na 15 minut, a później posmaruj ciasto żółtkiem i piecz 15 – 20 minut w 200 stopniach.

rogal3

Gotowe i ostudzone rożki możesz posypać cukrem pudrem. Smacznego.

Źródło: interez.sk

Kurs online: Konsultant ślubny z MEN
Kurs online: Konsultant ślubny z MEN
69,00 zł
249,00 zł
Oferta zakończona!
Kurs online: konsultant ślubny – organizator wesel i przyjęć ślubnych z zaświadcz. MEN za 69 zł w P&M Management Group

Twoja reakcja?

Super
Super
17
Ha ha
Ha ha
0
Wow
Wow
14
Smutny
Smutny
0
Zły
Zły
0

Podziel się ze znajomymi!

Zostaw swój komentarz