Nie przypuszczałem, że domowe kruche rogaliki mogą być tak łatwe, ale gdy je zrobiłem, od razu zabrałem się za kolejne.
Domowe rogaliki to idealna przekąska i deser, którą możemy wziąć ze sobą do pracy czy szkoły. Tym razem zrobisz je z ulubionym budyniem.
Są kruche, pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Mimo iż to ciasto drożdżowe, nie musisz czekać niewiadomo ile na wyrośnięcie.
Składniki
Krem:
- 1 opakowanie budyniu
- 350 ml mleka
- 3 łyżki cukru
Ciasto:
- 500 g semoliny
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 20 g drożdży
Sposób przygotowania
Budyń przygotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, aby był gęsty. Ostudź. W misce połącz letnie mleko, cukier i drożdże, a potem odstaw na kilka minut. Po tym czasie dodaj olej, szczyptę soli i jajko. Wymieszaj i dodaj mąkę oraz proszek do pieczenie. Wyrób gładkie ciasto, podziel na kulki wielkości małej mandarynki. Rozwałkuj.
Na jednej połowie ułóż łyżeczkę budyniu, a na drugiej połowie zrób nacięcia nożem. Stronę naciętą przełóż przez budyń i zlep brzegi. Odstaw rogaliki na 15 minut, a później posmaruj ciasto żółtkiem i piecz 15 – 20 minut w 200 stopniach.
Gotowe i ostudzone rożki możesz posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło: interez.sk
Twoja reakcja?





Zostaw swój komentarz