
Wiele osób ulega sugestii reklam i regularnie spożywa płatki śniadaniowe, które zawierają cukier, barwniki i konserwanty. Alternatywą takiego posiłku są płatki owsiane – czy są jednak zdrowe?
Płatki owsiane to jedno z najzdrowszych śniadań, jakie można sobie zaserwować. Zawierają antyoksydanty, minerały, witaminy oraz błonnik. Trzydziesto gramowa porcja zawiera jedynie 117kcal, natomiast węglowodany stanowią 66% wagi, białko 17%, tłuszcz 7%, a błonnik 11%.
Węglowodany
Te zawarte w płatkach owsianych trawią się wolniej, dzięki błonnikowi. Ma to duży wpływ na uczucie sytości i stabilny poziom glukozy we krwi. Osiemdziesiąt pięć procent węglowodanów jest skrobią, która ma zdolność do wiązania wody i jest bardzo dobrym źródłem energii.
Płatki owsiane zawierają trzy rodzaje skrobi:
- Szybko przyswajalna (7%) – szybko konwertuje do glukozy
- Powoli strawna (22%) – trawi się wolno oraz nie powoduje gwałtownego wzrostu glikemii
- Oporna (25) – nie ulega trawieniu, lecz stanowi pożywkę dla flory bakteryjnej i usprawnia proces trawienia pokarmu
Błonnik
Płatki owsiane zawierają oba rodzaje błonnika – rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Pierwszy z nich jest zdecydowanie dominujący i nazywa się beta-glukan. Charakteryzuje się licznymi właściwościami zdrowotnymi: obniża cholesterol, poziom cukru we krwi oraz reguluje wydzielanie insuliny, i żółci.
Regularne spożywanie beta-glukanu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, hamuje apetyt, spowalnia trawienie i daje uczucie sytości.
Białko
Dzięki niemu następuje regeneracja różnych tkanek, na przykład mięśniowej. Osiemdziesiąt procent białka, zawartego w płatkach owsianych, stanowi awenalina, która jest podobna do białka pochodzącego z roślin strączkowych. Drugim w kolejności białkiem jest awenina, która jest podobna do glutenu występującego w pszenicy.
Tłuszcz
Płatki owsiane zawierają więcej tłuszczu niż produkty pełnoziarniste i w większości są to nienasycone kwasy tłuszczowe.
Co powinieneś wiedzieć spożywając i wybierając płatki owsiane:
- unikaj produktów w formie instant lub wysoko przetworzonych, gdyż zawierają więcej cukru i substancji dodatkowych, takich jak barwniki oraz konserwanty
- spożywaj płatki owsiane małymi porcjami, gdyż są znacznie bardziej sycące niż inne produkty spożywcze
- stosuj dodatki bogate w wartości odżywcze, mogą być to nasiona, orzechy, owoce, miód i masło orzechowe, ale unikaj cukru, na przykład w formie suszonych owoców
- jeśli chorujesz na celiakie lub źle reagujesz na gluten, wybierz produkt z oznaczeniem „gluten-free”
Życzymy smacznego!
Źródło: healthywebnews.com
Twoja reakcja?





Zostaw swój komentarz