Home Kategorie Jedzenie Oto prawdziwy wpływ płatków owsianych na organizm. Lepiej usiądź!

Oto prawdziwy wpływ płatków owsianych na organizm. Lepiej usiądź!

Oto prawdziwy wpływ płatków owsianych na organizm. Lepiej usiądź!

Wiele osób ulega sugestii reklam i regularnie spożywa płatki śniadaniowe, które zawierają cukier, barwniki i konserwanty. Alternatywą takiego posiłku są płatki owsiane – czy są jednak zdrowe?

Płatki owsiane to jedno z najzdrowszych śniadań, jakie można sobie zaserwować. Zawierają antyoksydanty, minerały, witaminy oraz błonnik. Trzydziesto gramowa porcja zawiera jedynie 117kcal, natomiast węglowodany stanowią 66% wagi, białko 17%, tłuszcz 7%, a błonnik 11%.

Węglowodany

Te zawarte w płatkach owsianych trawią się wolniej, dzięki błonnikowi. Ma to duży wpływ na uczucie sytości i stabilny poziom glukozy we krwi. Osiemdziesiąt pięć procent węglowodanów jest skrobią, która ma zdolność do wiązania wody i jest bardzo dobrym źródłem energii.

Płatki owsiane zawierają trzy rodzaje skrobi:

  • Szybko przyswajalna (7%) – szybko konwertuje do glukozy
  • Powoli strawna (22%) – trawi się wolno oraz nie powoduje gwałtownego wzrostu glikemii
  • Oporna (25) – nie ulega trawieniu, lecz stanowi pożywkę dla flory bakteryjnej i usprawnia proces trawienia pokarmu

Błonnik

Płatki owsiane zawierają oba rodzaje błonnika – rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Pierwszy z nich jest zdecydowanie dominujący i nazywa się beta-glukan. Charakteryzuje się licznymi właściwościami zdrowotnymi: obniża cholesterol, poziom cukru we krwi oraz reguluje wydzielanie insuliny, i żółci.

Regularne spożywanie beta-glukanu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, hamuje apetyt, spowalnia trawienie i daje uczucie sytości.

Białko

Dzięki niemu następuje regeneracja różnych tkanek, na przykład mięśniowej. Osiemdziesiąt procent białka, zawartego w płatkach owsianych, stanowi awenalina, która jest podobna do białka pochodzącego z roślin strączkowych. Drugim w kolejności białkiem jest awenina, która jest podobna do glutenu występującego w pszenicy.

Tłuszcz

Płatki owsiane zawierają więcej tłuszczu niż produkty pełnoziarniste i w większości są to nienasycone kwasy tłuszczowe.

Co powinieneś wiedzieć spożywając i wybierając płatki owsiane:

  • unikaj produktów w formie instant lub wysoko przetworzonych, gdyż zawierają więcej cukru i substancji dodatkowych, takich jak barwniki oraz konserwanty
  • spożywaj płatki owsiane małymi porcjami, gdyż są znacznie bardziej sycące niż inne produkty spożywcze
  • stosuj dodatki bogate w wartości odżywcze, mogą być to nasiona, orzechy, owoce, miód i masło orzechowe, ale unikaj cukru, na przykład w formie suszonych owoców
  • jeśli chorujesz na celiakie lub źle reagujesz na gluten, wybierz produkt z oznaczeniem „gluten-free”

Życzymy smacznego!

Źródło: healthywebnews.com

Tajski Rytuał
Tajski Rytuał
79,99 zł
140,00 zł
Oferta zakończona!
Rytuał za 99,99 zł w Oasis-Med Spa w Toruniu (zamiast 140 zł)

Twoja reakcja?

Super
Super
21
Ha ha
Ha ha
0
Wow
Wow
8
Smutny
Smutny
1
Zły
Zły
7

Podziel się ze znajomymi!

Zostaw swój komentarz