Brokuły to prawdziwa zdrowotna bomba dla Twojego organizmu. Zobacz, jak w prosty sposób wprowadzić je do swojej diety.
Brokuły to warzywo, które coraz częściej spotykamy w różnego rodzaju potrawach. Dzisiaj przedstawimy Wam kilka korzyści zdrowotnych brokułów oraz przykładowy przepis na ich przygotowanie.
Wzrok i obrona komórkowa
Warzywo to zawiera 60% witaminy A, która dobrze wpływa na wzrok. Oprócz tego, witamina A polepsza stan skóry i integralność błony śluzowej. Dodatkowo brokuły ochraniają komórki DNA przed uszkodzeniami.
Antyalergiczne i przeciwzapalne
Brokuły zmniejszają także reakcje alergiczne oraz zapalenia. Warzywo to zawiera przeciwzapalne składniki, jak izoriocyjaniany i kemferol, które potrafią także zmniejszyć efekty działania substancji alergicznych w ciele. Brokuły zawierają także mnóstwo antyoksydantów, które także służą temu celowi.
Zdrowie układu sercowo-naczyniowego
Brokuły poprawiają także zdrowie serca i naczyń krwionośnych. Według jednego z badań jedzenie 1/3 szklanki brokułów dziennie zmniejsza ilość złego cholesterolu o około 2,5%. Warto wspomnieć, że rekomendowane dzienne spożycie warzyw, jak brokuły wynosi ¾ szklanki. Niedawne badania pokazały też bliższy związek pomiędzy spożywaniem brokułów gotowanych na parze z redukcją złego cholesterolu, niż w przypadku spożywania surowych brokułów.
Antynowotworowe
Kolejną korzyścią płynącą z jedzenia brokułów jest prewencja i kontrola nowotworów. Badania wykazały, że obecny w tych warzywach sulforafan odpowiada za te właściwości. Udało się także odkryć, że sulforafan zatrzymuje działanie histonów, czyli enzymów powiązanych z rozwojem raka. Sulforafan jest obecnie testowany pod względem spowalniania i zatrzymania rozwoju raka. Wyniki są obiecujące szczególnie w przypadku raka skóry, przełyku, trzustki i prostaty.
Również kwas foliowy zawarty w brokułach zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet, a także chroni przed rakiem żołądka, okrężnicy, trzustki i szyjki macicy. Witamina ta jest także powiązana z produkcją DNA i RNA oraz zapobiega występowaniu niepożądanych mutacji.
Przepis
Składniki:
- Brokuły
- Oliwa z oliwek
- Sól morska
- Czarny pieprz
- Czosnek
- Sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wrzuć różyczki brokuła do dużej miski razem z czosnkiem, pieprzem, solą i oliwą. Teraz rozłóż brokuły równo na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Następnie piecz całość przez 15 – 20 minut, dopóki brokuły nie będą na tyle miękkie, aby bez problemu przebić się przez łodygę widelcem. Wystaw wszystko na talerz i skrop sokiem z cytryny.
Brokuły możesz także dodawać do wielu innych potraw.
Twoja reakcja?





Zostaw swój komentarz