15 sztuczek kulinarnych, których uczą na profesjonalnych kursach. Musisz je znać.
Większość z nas potrafi gotować, ale mało osób posiada wyjątkowe umiejętności, które sprawiają, że cały proces i efekt końcowy to istna sztuka.
Nie zawsze chodzi o talent kulinarny. Ważne jest również poznanie pewnych tajemnic i sztuczek.
Poniższe triki są doskonale znane szefom kuchni na całym świecie. Dzięki nim Twoje dania staną się znacznie smaczniejsze, a Ty będziesz mógł uczynić z gotowania sztukę.
#1. Pyszne klopsiki
Klopsiki najlepiej upiec. Posiekaną cebulę podsmaż na patelni, a potem zmiel razem z mięsem. Dzięki temu poprawisz smak i unikniesz niedopieczonych kawałków cebuli.
#2. Zbyt ostre chilli?
Usuń nasiona i żyły, a później opłucz papryczki w zimnej wodzie. Ostrość zniknie, ale smak pozostanie taki sam.
#3. Słodkie ciasto
Każdy wie, że ciasto posypuje się mąką, aby się nie kleiło. W przypadku słodkich wypieków można użyć kakao. Stworzy ono delikatny aromat, ale nie wpłynie na smak.
#4. Krojenie cebuli
Aby otrzymać idealną kostkę, przekrój cebulę na pół i odetnij końcówki. Najpierw wykonuj poziome cięcia, a później podłużne. W końcu pokrój cebulę na krzyż.
#5. Chrupiące ziemniaki bez smażenia
Jeżeli chcesz, aby ziemniaki były chrupiące bez dodatku oleju, posyp je mąką i upiecz.
#6. Niskokaloryczny krem
Gdy przygotowujesz krem do deseru, zamiast śmietanki możesz dodać 3 – 4 ubite białka z jajek.
#7. Sałatki
Dodawaj sos do sałatek dopiero, gdy je posolisz. W innym wypadku olej nie pozwoli całkowicie rozpuścić się soli.
Dalsza część artykułu na następnej stronie…
Twoja reakcja?





Zostaw swój komentarz