Nigdy nie podgrzewaj żadnego z tych produktów. Może Cię to nawet zabić.
Sprzęty kuchenne, jak mikrofalówki, piekarniki czy miksery sprawiają, że gotowanie jest o wiele łatwiejsze i o wiele szybsze niż metody sprzed lat.
Nie pieczemy już posiłków nad ogniskiem i nie rozdrabniamy przypraw tłuczkiem. We wszystkim pomagają nam nowoczesne urządzenia.
Jednym z takich „ułatwiających życie” wynalazków jest kuchenka mikrofalowa. Dzięki niej możemy piec, gotować czy podgrzewać jedzenie w ciągu kilku minut, a nawet sekund. Prawdziwa magia. Korzystamy z niej mimo iż wiemy, że metoda działania mikrofalówek nie jest korzystna dla naszego zdrowia. To jednak nie wszystko. Istnieją pokarmy, których pod żadnym pozorem nie możemy podgrzewać w mikrofalówce.
#1. Kurczak
Podgrzewanie już przygotowanego kurczaka w mikrofalówce, np. na następny dzień może spowodować zmiany jego naturalnych struktur białkowych, co może być niebezpieczne dla zdrowia i przewodu pokarmowego. Jeśli już musisz podgrzewać kurczaka w mikrofalówce, upewnij się, że robisz to w niskiej temperaturze i nie przez długi czas.
#2. Grzyby
Grzyby mogą powodować niestrawność, a nawet wywoływać problemy z sercem. Nie podgrzewaj ich ponownie i wyciągaj je z potraw, które chcesz umieścić w mikrofalówce.
#3. Ziemniaki
Podgrzewanie ziemniaków w mikrofalówce niszczy niemal wszystkie podstawowe składniki odżywcze tego warzywa. Co grosza, może przyczynić się to do rozwoju szkodliwych substancji chemicznych.
#4. Jaja
Gotowane, jajecznica lub jajka sadzone – gdy następnym razem wrzucisz je do mikrofali, mogą przerodzić się w coś śmiertelnie niejadalnego.
#5. Szpinak
Naładowany ważnymi składnikami odżywczymi szpinak zawiera głównie naturalne azotany. Po ponownym podgrzaniu zmieniają się one w azotyny, które w naszym organizmie wyzwalają komórki nowotworowe. Jedz szpinak zaraz po przygotowaniu tak, aby żadne resztki nie były podgrzewane.
#6. Seler
Tak samo, jak szpinak również seler zawiera azotany, które po podgrzaniu mogą być przyczyną raka. Pamiętaj więc, aby nie podgrzewać go powtórnie.
#7. Buraki
Zazwyczaj najlepiej spożywać je po wstępnym przygotowaniu. Podgrzewanie zabija ich składniki odżywcze, a nawet może sprawić, że staną się niejadalne i rakotwórcze.
Twoja reakcja?





Zostaw swój komentarz