Home Kategorie Jedzenie Zobacz, jak przygotować zdrowy, bezglutenowy chleb, który zachwyci podniebienia. Ciesz się smakiem pieczywa pomimo celiakii.

Zobacz, jak przygotować zdrowy, bezglutenowy chleb, który zachwyci podniebienia. Ciesz się smakiem pieczywa pomimo celiakii.

Gluten to białko roślinne, które znajdziemy w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Niestety, sporo osób cierpi na nietolerancję tego składniki.

Powoduje on zespół zaburzonego wchłaniania u osób, które mają genetyczne uwarunkowania. Objawia się on nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną na gluten. Poprzez reakcję immunologiczną dochodzi do zaniku kosmków jelitowych, które odpowiedzialne są za przyswajanie substancji odżywczych z pożywienia.

chleb1

Źródło: weedemandreap.com

Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu nie powinny spożywać standardowego pieczywa, gdyż może ono zagrozić ich zdrowiu. Dostępne w sklepach pieczywo bezglutenowe to jednak nie to samo. Taki chleb jest suchy, nijaki i brakuje mu smaku. W dodatku zawiera całe mnóstwo konserwantów.

Taki chleb bardzo łatwo zastąpić swoim własnym, domowym wypiekiem. Bezglutenowy, naturalny chleb pozbawiony jest chemii i o wiele smaczniejszy niż ten ze sklepu.

chleb2

Źródło: pinterest.com

Kilka porad zanim zabierzesz się za pieczenie chleba bezglutenowego:

  • do mąki bezglutenowa musisz dodać więcej płynu niż do wypieku standardowego chleba
  • chleb bezglutenowy szybko wysycha stąd najlepiej pokroić go w kromki, zamrozić i rozmrażać w miarę potrzeby
  • ciasto na chleb bezglutenowy  trzeba go piec w foremce

chleb3

Źródło: pinterest.com

Składniki na bochenek o wymiarach 28×10 cm

  • 250 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 8 g drożdży instant
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • ½ szklanki pestek dyni
  • płaska łyżka soli
  • czubata łyżka cukru
  • 550-600 ml lekko ciepłej wody (lub więcej jeśli to konieczne)

Sposób przygotowania

  1. Suche składniki wymieszaj ze sobą i dolej do nich 500 ml wody stopniowo, aby nie powstały grudki.
  2. Przykryj ciasto kuchennym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Foremkę do pieczenia chleba wyłóż papierem i ułóż na niej ciasto.
  4. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
  5. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni i piecz chleb 50 minut. Jeśli za szybko się rumieni połóż na wierzch folię aluminiową.

Gotowy chlebek powinien być zarumieniony i chrupiący z wierzchu.

Orientalne pakiety day spa
Orientalne pakiety day spa
127,99 zł
350,00 zł
Oferta zakończona!
Pakiet day spa Orient z masażem, maską i więcej od 159,99 zł w Instytucie Medycyny Estetycznej i Kosmetologii Hialuron

Twoja reakcja?

Super
Super
3
Ha ha
Ha ha
0
Wow
Wow
1
Smutny
Smutny
1
Zły
Zły
0

Podziel się ze znajomymi!

Zostaw swój komentarz