Zobacz, jak przygotować zdrowy, bezglutenowy chleb, który zachwyci podniebienia. Ciesz się smakiem pieczywa pomimo celiakii.
Gluten to białko roślinne, które znajdziemy w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Niestety, sporo osób cierpi na nietolerancję tego składniki.
Powoduje on zespół zaburzonego wchłaniania u osób, które mają genetyczne uwarunkowania. Objawia się on nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną na gluten. Poprzez reakcję immunologiczną dochodzi do zaniku kosmków jelitowych, które odpowiedzialne są za przyswajanie substancji odżywczych z pożywienia.
Źródło: weedemandreap.com
Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu nie powinny spożywać standardowego pieczywa, gdyż może ono zagrozić ich zdrowiu. Dostępne w sklepach pieczywo bezglutenowe to jednak nie to samo. Taki chleb jest suchy, nijaki i brakuje mu smaku. W dodatku zawiera całe mnóstwo konserwantów.
Taki chleb bardzo łatwo zastąpić swoim własnym, domowym wypiekiem. Bezglutenowy, naturalny chleb pozbawiony jest chemii i o wiele smaczniejszy niż ten ze sklepu.
Źródło: pinterest.com
Kilka porad zanim zabierzesz się za pieczenie chleba bezglutenowego:
- do mąki bezglutenowa musisz dodać więcej płynu niż do wypieku standardowego chleba
- chleb bezglutenowy szybko wysycha stąd najlepiej pokroić go w kromki, zamrozić i rozmrażać w miarę potrzeby
- ciasto na chleb bezglutenowy trzeba go piec w foremce
Źródło: pinterest.com
Składniki na bochenek o wymiarach 28×10 cm
- 250 g mąki gryczanej
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 8 g drożdży instant
- 2 łyżki siemienia lnianego
- ½ szklanki pestek dyni
- płaska łyżka soli
- czubata łyżka cukru
- 550-600 ml lekko ciepłej wody (lub więcej jeśli to konieczne)
Sposób przygotowania
- Suche składniki wymieszaj ze sobą i dolej do nich 500 ml wody stopniowo, aby nie powstały grudki.
- Przykryj ciasto kuchennym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Foremkę do pieczenia chleba wyłóż papierem i ułóż na niej ciasto.
- Odstaw do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni i piecz chleb 50 minut. Jeśli za szybko się rumieni połóż na wierzch folię aluminiową.
Gotowy chlebek powinien być zarumieniony i chrupiący z wierzchu.
Twoja reakcja?





Zostaw swój komentarz