
Sezon wiosenny będzie już niedługo widoczny na horyzoncie, a wraz z cieplejszymi dniami i ładną pogodą wzrasta ochota na rozpalenie grilla.
Spędzanie czasu przy grillu jest bardzo relaksujące, a potrawy na nim przygotowane są wyjątkowo smaczne. W tej błogiej atmosferze nie przypuszczamy jednak, czy to co robimy jest faktycznie dobre. Okazuje się, że największe ryzyko dosięga nas, gdy na ruszt trafia mięso.
Zagrożenia wynikające z grillowania
1. Toksyczny dym
Dym unoszący się nad grillem zawiera wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które są toksyczne i mają zdolność do łączenia się z pożywieniem. Nie powinno się stać w pobliżu źródła dymu, gdyż powyższe substancje mogą być trudne do usunięcia z płuc, tak samo jak z ubrania.
2. Przypalone mięso
Czarny osad na powierzchni mięsa nadaje potrawom wyjątkowego smaku i na sam jego widok aż ślinka cieknie, lecz przypalone miejsca zawierają dużo związków heterocyklicznych, które mogą powodować raka. Im czarniejsze jest mięso, tym silniejsze ma właściwości rakotwórcze.
3. Produkty uboczne
Upieczenie mięsa na grillu wymaga wytworzenia bardzo wysokiej temperatury, co powoduje wiele chemicznych reakcji łańcuchowych. W ich wyniku powstaje wiele substancji wywołujących stany zapalne i przedwczesne starzenie. Częste i regularne grillowanie może prowadzić do gromadzenia się tych związków chemicznych w organizmie, a w takiej sytuacji może nawet dojść do uszkodzenia organów wewnętrznych.
Bezpieczne grillowanie
Nie należy obawiać się przygotowywania potraw na grillu, gdyż wystarczy podjąć odpowiednie środki ostrożności.
- marynuj mięsa wykorzystując tymianek, pieprz i rozmaryn – w ten sposób pozbędziesz się nawet 96% substancji rakotwórczych
- poddaj mięso wcześniejszej, częściowej obróbce termicznej, by usunąć jak najwięcej tłuszczu i skrócić czas grillowania
- stosuj folię aluminiową, by ograniczyć kapanie tłuszczu na węgiel i absorpcję szkodliwych substancji
Pamiętajcie, że nie tylko mięso nadaje się do grillowania – warzywa przygotowane w ten sposób są także bardzo smaczne, ponadto nie dojdzie do powstania substancji rakotwórczych.
Źródło: stethnews.com
Twoja reakcja?





Zostaw swój komentarz