Masz w domu małe dziecko? Nigdy nie popełniaj tego błędu. Sałata może być wyjątkowo niebezpieczna.
Ze względu na dużą liczbę zainfekowanych bakterią E. Coli, Kanadyjska Agencja Zdrowia Publicznego wydała specjalne oświadczenie.
Przeczytamy w nim, że do 28. grudnia 2017 roku odnotowano 41 przypadków zakażonych, a dwie osoby zmarły. Problemy pojawiły się w USA i Kanadzie, ale nie zmienia to faktu, że jest to poważne ostrzeżenie dla wszystkich. Dlaczego?
Coraz częściej sięgamy po już umyte i zapakowane sałaty, a za to coraz rzadziej myjemy surowe warzywa. Jest to spory błąd.
Kanadyjska Agencja Zdrowia Publicznego informuje, że doszło do skażenia sałaty rzymskiej bakterią E. Coli. Niestety, nie da się jej w żaden sposób zobaczyć czy wyczuć, a jej objawy nie są charakterystyczne.
- rozstrój żołądka,
- nudności i wymioty,
- podwyższona temperatura,
- ból głowy.
Dolegliwości mogą pojawić się od pierwszego do dziesiątego dnia po zjedzeniu surowego warzywa. W większości przypadków obywa się bez hospitalizacji, ale należy pamiętać, że zakażona osoba przenosi bakterię! Nie wolno też zapominać, że każdy przechodzi inaczej zakażenie pałeczką okrężnicy. U jednych skończy się na lekkim zatruciu, a u innych na wizycie w szpitalu, niewydolności nerek, napadach padaczkowych czy nawet śmierci!
Na tym jednak nie koniec doniesień. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Brytyjczyków, pakowane i wstępnie umyte liście sałaty to źródło bakterii E. Coli. Teoretycznie umyta przez producenta sałata to także ryzyko zarażenia się salmonellą.
Wybuch epidemii E. Coli w Stanach i Kanadzie, a wcześniej w Wielkiej Brytanii, zwrócił powszechną uwagę na problem warzyw, które coraz mniej konsumentów ma ochotę myć. Święcie wierzymy, że ładnie zapakowane liście sałaty naprawdę są trzy razy umyte. Naukowcy rozwiewają ten mit!
Lekarze zalecają dokładne mycie rąk ciepłą wodą i mydłem zarówno przed, jak i po dotykaniu sałaty. Surową sałatę, nawet jeśli jest zapakowana trzeba umyć w taki sposób:
- odrzucamy zewnętrzne liście,
- myjemy sałatę pod bieżącą, chłodną wodą,
- nie wolno moczyć sałaty w zlewie pełnym wody, ponieważ może zostać zanieczyszczona bakteriami po resztkach jedzenia itp.
Sałatę można przechowywać w lodówce przez tydzień, o ile wcześniej nie zacznie robić się brązowa i brzydka.
Należy pamiętać, że pakowane sałaty nawet jeśli rzeczywiście zostały umyte, nie są pakowane próżniowo, więc mogą się na nich rozwijać bakterie. W przypadku surowych warzyw nie możemy pozwolić sobie na lenistwo i musimy je porządnie umyć. Trzeba też mieć na uwadze fakt, że w szczególności małe dzieci, starsze osoby i kobiety w ciąży są narażone na powikłania wynikające z zatrucia bakterią E. Coli.
Twoja reakcja?





Zostaw swój komentarz