Herbata matcha powstaje z liści Gyokuro, które po zebraniu przez 3 tygodnie leżą w cieniu. Przez to roślina produkuje więcej chlorofilu, który sprawia, że kolor zielony jest jeszcze intensywniejszy.
Zwiększa to też ilość wartości odżywczych. Cenne substancje takie, jak polifenole, przeciwutleniacze i beta karoten sprawiają, że herbata ta jest cennym produktem, który można wykorzystać na wiele sposobów.
#1. Walka z rakiem
Matcha zawiera EGCG, czyli galusan epigallokatechiny), który uważany jest za cudowną substancję walczącą z rakiem.
#2. Metabolizm
Herbata ta poprawia metabolizm i zwiększa spalanie tłuszczu. Dlatego też jest idealnym rozwiązaniem dla ludzi, którzy pragną schudnąć. Liczne badania wykazały, że regularne spożywanie herbaty w połączeniu z ćwiczeniami i zdrowym odżywianiem przyspiesza odchudzanie nawet czterokrotnie. Sportowcy piją tę herbatę, aby mieć więcej energii na treningu.
#3. Świetnie rozbudza
Kofeina uwalniania jest powoli w ciągu kilku godzin, dzięki czemu cały czas będziesz czuć energię. Do tego zawarta w matchy l-karnityna poprawia koncentrację.
#4. Świeża i promienna cera
Polifenole są naturalną ochroną przed promieniowaniem UV i chronią skórę przed oznakami przedwczesnego starzenia.
#5. Poprawia działanie układu odpornościowego
EGCG stymuluje wytwarzanie regulatorowych komórek T, a to z kolei wzmacnia układ odpornościowy oraz chroni przed chorobami.
#6. Obniża poziom cholesterolu
Matcha pomaga obniżyć poziom cholesterolu zarówno u ludzi i zwierząt, a dodatkowo zwiększa poziom dobrego cholesterolu i dzięki temu maleje ryzyko choroby sercowo-naczyniowej.
#7. Kontrolowanie cukrzycy
W niektórych krajach naturalnym sposobem na obniżenie poziomu cukru we krwi jest właśnie ta herbata. Według badań spożywanie tego napoju zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 1. Jeżeli nigdy wcześniej nie piłeś machy, najlepiej zaczynać od małych dawek – ¼ łyżeczki, aby stopniowo dojść do całej.
Czego potrzebujesz?
- średnią miseczkę/kubek
- łyżeczkę
- sitko
- miotełkę (specjalną do parzenia tej herbaty)
- wodę
Jak przygotować herbatę?
- zagotuj wodę i pozwól jej osiągnąć 80°C
- W tym samym czasie wsyp herbatę do kubeczka
- dodaj wodę
- za pomocą miotełki mieszaj tak długo aż z herbaty zaczną wydzielać się pęcherzyki powietrza
ZDJ
Twoja reakcja?





Zostaw swój komentarz