Ten szybki trik przyda się każdemu, kto uwielbia dobrej jakości produkty. Wybór odpowiedniego mięsa w sklepie często może być kłopotliwy.
Nie od dziś wiadomo, że kurczaki hodowane są na specjalnych farmach, gdzie podaje się im sztuczne pasze. Przy wyborze odpowiedniego mięsa warto kierować się jego kolorem. Jeśli pierś z kurczaka jest różowa, warto ją kupić. Oznacza to, że zwierzę było odpowiednio karmione. Jeśli mięso jest żółto-szare świadczy to o sztucznych barwnikach i niezdrowych dodatkach do pasz.
Oprócz koloru warto sprawdzić też sztuczkę polecaną przez światowych szefów kuchni. Zapakowane na tackach mięso można sprawdzić… jednym palcem.
Wyciągnij produkt ze sklepowej lodówki i jednym palcem naciśnij pierś kurczaka. Jeżeli mięso szybko wróci do pierwotnego kształtu oznacza to, że jest świeże. Kupując pakowane mięso warto sprawdzić kilka sztuk i wybrać najlepszą.
Kupując całe mięso z kurczaka lub skrzydełka, należy pamiętać, aby sprawdzić nie tylko kolor mięsa, ale także tłuszczu, który może być żółty lub biały. W tym wypadku lepiej wybrać kurczaka o bardziej żółtym tłuszczu. Taka barwa świadczy o tym, że zwierzę żywiło się kukurydzą i innymi naturalnymi paszami.
Źródło: youtube.com
Twoja reakcja?





Zostaw swój komentarz