Proste składniki, mało pracy i gwarantowany efekt. Koniecznie sprawdź ten przepis na kostki karmelowe.
Tak dobrego ciasta nie jadłem już dawno. Musicie spróbować tego kruchego ciasta przekładanego kremem. Jest bardzo proste, zawsze się udaje i sprawdzi się, gdy nie macie czasu.
Składniki
- 350 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g masła
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka
Krem:
- 100 g cukru
- 1/2 l mleka
- 3 łyżki mąki
- 150 g masła
- 200 g cukru pudru
Polewa:.
- 100 g cukru
- 100 ml wody
- 10 g masła
- 40 g kakao
Sposób przygotowania
Przesiej mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia, masło, cukier, sól, jajko oraz mleko i wyrób ciasto. Podziel je na 4 części i rozwałkuj na wielkość blachy, na której będziesz je piec. Piecz każde ciasto osobno, ułożone na blasze wyścielonej papierem do pieczenie.
W międzyczasie zajmij się kremem. Mleko połącz z cukrem i lekko podgrzej. Ściągnij z ognia, dodaj powoli przesianą mąkę, cały czas pamiętając o mieszaniu. Następnie dodaj cukier puder oraz masło i cały czas mieszaj, aż otrzymasz gładki krem.
Krem podziel na 3 części. Na pierwszym schłodzonym, upieczonym cieście rozsmaruj 1/3 kremu, nałóż kolejne ciasto, warstwę kremu, ciasto, krem i ostatnią warstwę – ciasto.
Do przygotowania polewy rozpuść w garnku cukier, dodaj wodę, a gdy składniki całkowicie się połączą, dodaj masło i kakao, a później mieszaj aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Polewą polewaj ciasto.
To szybkie i proste ciasto idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy nie tylko w weekend.
Źródło: interez.sk
Twoja reakcja?





Zostaw swój komentarz