Niezwykle prosty przepis na pączki. Wykonanie zajmie Ci jedynie 5 minut.
Tłusty czwartek w 2018 roku wypada 8 lutego. Tego dnia raz w roku możemy pozwolić sobie na słodkie obżarstwo bez żadnych wyrzutów sumienia.
W tłusty czwartek większość z nas zapomina o diecie i liczeniu kalorii. Tym, którzy chcą samodzielnie przygotować pączki, polecamy ten przepis. Jego przygotowanie zajmie jedynie 5 minut.
Przepis na pączki w 5 minut
Składniki:
- 2 jajka
- 2 waniliowe serki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 litr oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Do miski wbij jajka, dodaj serki, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko razem zmiksuj
- W garnku rozgrzej olej
- Nakładaj ciasto łyżką, drugą zsuwając do oleju
- Odwracaj pączki, by równomiernie usmażyły się z obu stron
Do smażenie pączków najlepiej nada się głęboki garnek. Ciasto należy nakładać na rozgrzany olej. Po ostygnięciu pączki możesz posypać cukrem pudrem, oblać lukrem lub polewą czekoladową. Możesz także nadziać je dżemem lub konfiturami.
A oto inny przepis na pączki na tłusty czwartek
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 1 jajko
- 4 żółtka
- pół szklanki cukru
- 100 g margaryny
- szklanka mleka
- łyżka spirytusu
- dżem lub marmolada
- olej
- skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
- Mleko lekko podgrzej i połącz z łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki.
- Całość przykryj i wstaw do ciepłego pomieszczenia na ok. 15 minut, aby mieszanka wyrosła.
- Roztop margarynę, ubij żółtka, pozostały cukier i całe jajko.
- Mąkę przesyp do dużego naczynia, dodaj wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną. Całość wyrabiaj, dodając margarynę aż nie otrzymasz gładkiej masy.
- Do ciasta dodaj spirytus i ponownie je wyrób. Będzie się kleić.
- Tak przygotowane ciasto przykryj ścierką i odstaw do ciepłego pomieszczenia na ok. godzinę, aż nie wyrośnie.
- Po tym czasie przełóż je na posypany mąką blat, rozwałkuj i wykrawaj kółka o średnicy ok. 6 cm.
- Nadzienie rozłóż na połowie krążków i przykryj je pozostałymi.
- Połącz brzegi ciasta i gotowe pączki znowu przykryj ścierką. Pozostaw je aż do wyrośnięcia (ok. 35 minut).
- Pączki smaż z obu stron na głębokim oleju w dużym garnku.
- Po usmażeniu odsącz tłuszcz przy pomocy ręczników kuchennych.
Gotowe pączki możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.
Przepis na egzotyczne pączki z szafranem
Składniki:
- 500 gram mąki pszennej
- 350 gram sera białego tłustego
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 40 gram świeżych drożdży
- 60 gram miękkiego masła
- 4 łyżki cukru brązowego
- pół łyżeczki soli
- 150 ml mleka
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- skórka otarta z cytryny
- 1 łyżeczka drobno posiekanego szafranu
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do posypania lub polukrowania
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuść w mleku z dodatkiem jednej łyżki cukru i 3 łyżek mąki. Następnie odstaw je na 15 minut w ciepłe miejsce. Twaróg zmiel dwa razy. Mąką mieszaj z solą w oddzielnej misce. Masło utrzyj z pozostałym cukrem, aż otrzymasz jednolitą masę. W trakcie ucierania stopniowo dodawaj żółtka i jajka. Kiedy już wszystko się połączy, dodaj twaróg i dalej ucieraj na jednolitą masę. Rób to tak długo, aż pozbędziesz się wszelkich grudek. Masa musi być jednolita.
Do miski z mąką wlej gotowy zaczyn drożdżowy oraz masę serową. Dodaj sok z pomarańczy, skórkę otartą z cytryny oraz szafran. Teraz musisz porządnie wyrobić ciasto. Powinno być jednolite i elastyczne. Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość zacznij formować z niego małe kulki, które później ułóż na wysypanej mąką stolnicy. Przykryj ścierką i zostaw na kolejne 10 minut, aby podrosły.
Tak przygotowane pączki wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Nie wrzucaj więcej niż 5-6 na jedna partię. Smaż je dokładnie z dwóch stron. Pilnuj, aby tłuszcz nie był za gorący inaczej pączki pięknie się zrumienią z zewnątrz ale nie dojdą w środku.
Gotowe, ostygnięte pączki możesz polukrować lub obsypać cukrem pudrem.
Twoja reakcja?





Zostaw swój komentarz