Podgrzewanie tych potraw w mikrofalówce jest niebezpieczne dla Twojego zdrowia. Nie popełniaj tego błędu.
W obecnych czasach kuchenki mikrofalowe są niemal niezbędnym elementem kuchni. Lubimy z nich korzystać, bo są proste w obsłudze i skracają podgrzewanie posiłku do minimum.
Mikrofalówki są coraz bardziej dopracowane, przechodzą rozmaite testy i badania, ale nadal istnieją produkty, których podgrzewanie w tym urządzeniu może doprowadzić do różnych problemów zdrowotnych. Niektóre z nich mogą nawet wywoływać raka.
#1. Papryczki chilli
Jest to składnik, który podczas podgrzewania w mikrofali może powodować znaczne problemy ze zdrowiem. Trujące opary mogą podrażnić oczy i poparzyć gardło.
#2. Szpinak
Podgrzewany szpinak tak samo jak buraki, rzodkiewki i seler może wytwarzać azotany i inne rakotwórcze związki.
#3. Jajka
Podgrzewane w mikrofalówce jajka będą toksyczne i mogą zaszkodzić Twojemu układowi trawiennemu.
#4. Ugotowany ryż
Ponowne podgrzewanie ryżu może doprowadzić do zatrucia, gdyż ciepły ryż jest doskonałą pożywką dla bakterii.
#5. Ziemniaki
Ponowne podgrzewanie ziemniaków może sprawić, że staną się one toksyczne i spowodują zatrucie.
#6. Kurczak
Podgrzewanie drobiu w mikrofalówce powoduje zmiany w strukturach białkowych mięsa, co może odbić się na zdrowiu układu pokarmowego.
Twoja reakcja?





Zostaw swój komentarz