Gdy przeczytasz o właściwościach tego warzywa, będziesz jadł go codziennie.

Cukinię można spożywać nawet surową, a liczba dostępnych przepisów pozwala smacznie korzystać z jej dobroczynnych właściwości.
1. Jest dobra dla ciała i skóry
Cukinia zawiera dużo witaminy C, która jest rozpuszczalna w wodzie i działa antyoksydacyjnie. Oznacza to, że organizm łatwo ją absorbuje i dzięki niej zwalcza wolne rodniki, które mają destrukcyjny wpływ na komórki. Antyoksydacyjne właściwości witaminy C hamują utlenianie białek, DNA i lipdów, dzięki czemu organizm funkcjonuje lepiej, a skóra wygląda młodziej.
2. Jest niskokaloryczna
Spożywanie cukinii nie wiąże się z przybieraniem na wadze, gdyż zawiera mało kalorii. Nawet jeśli się odchudzasz, możesz dodawać ją do każdego posiłku – w porównaniu do niektórych warzyw zielonych zawiera o połowę mniejszy ładunek kaloryczny.
3. Zdrowe serce
W stu gramach cukinii znajduje się około 250mg potasu, co stanowi osiem procent dziennego zapotrzebowania organizmu na ten minerał. Pełni on kilka istotnych funkcji w organizmie, między innymi reguluje ciśnienie krwi oraz zmniejsza szkodliwy wpływ sodu. Osoby spożywające dużo słonych potraw, powinny szczególnie mieć to na uwadze.
4. Dla kobiet w ciąży
Cukinia, podobnie jak inne zielone warzywa, zawiera kwas foliowy. Każde sto gramów dostarcza około dwudziestu czterech mikrogramów tego organicznego związku chemicznego – stanowi to sześć procent dziennego zapotrzebowania organizmu. Dostarczanie kwasu foliowego w odpowiednich ilościach, w okresie ciąży, zmniejsza ryzyko rozwinięcia się defektów układu nerwowego płodu.
Cukinie dostępne są w sklepach przez cały rok, lecz najlepiej wybierać te, które mają jasny, zielony kolor i lśniącą skórkę.
Źródło: stethnews.com
Twoja reakcja?





Zostaw swój komentarz