Kurkuma to ważny składnik indyjskiej i chińskiej medycyny. Zawarte w niej substancje potrafią leczyć Alzheimera, a nawet raka.
Naukowcy odkryli również, że kurkuma to skuteczna broń w prewencyjnym leczeniu płuc, wątroby i jelit. Przyprawa ta ma silne działanie przeciwzapalne. Dzięki przepisom, które dla Ciebie przygotowaliśmy sprawisz, że ten cud natury pomoże i Tobie. Musisz jednak pamiętać o regularności.
Mleczna kurkuma
Gorące mleko z miodem jest całkiem popularne w Europie, ale w Indiach stawia się na mleko z kurkumą. Rozgrzewa ono ciało od wewnątrz, co sprawia, że jest to idealny napój na zimowe dni. Dodatkowo dba także o higienę jamy ustnej i zapobiega występowaniu stanów zapalnych w gardle.
Składniki
- kurkuma organiczna (zmielona) 1 łyżeczka
- mleko krowie lub migdałowe 200 ml
- brązowy cukier i cynamon do smaku
Sposób przygotowania
Mleko podgrzej w garnku. Kiedy będzie już gorące, ściągnij je z ognia i dodaj łyżeczkę kurkumy. Wymieszaj wszystko dokładnie, aż żółty proszek zupełnie się rozpuści. Na koniec dodaj cynamon lub brązowy cukier.
Gorąca cytryna z kurkumą
Ta bomba witaminowa pomoże przetrwać chłodne dni, bo zawiera mnóstwo witaminy C. Kurkuma dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy i chroni gardło przed bakteriami. Możesz dodać też nieco imbiru, który pobudzi do działania i zmniejszy ból głowy.
Składniki
- sok z cytryny (świeżo wyciśnięty)
- kurkuma organiczna 1/4 łyżeczki
- imbir (do smaku)
Sposób przygotowania
Obierz imbir i wrzuć go do filiżanki. Zalej go w 3/4 zagotowaną wodą. Gdy woda spadnie do 60°C możesz dodać sok z cytryny, a na koniec kurkumę.
Twoja reakcja?





Zostaw swój komentarz