Home Kategorie Jedzenie Jeśli chcesz, by Twoje nerki pozostały zdrowe, zastosuj się do poniższych wskazówek.

Jeśli chcesz, by Twoje nerki pozostały zdrowe, zastosuj się do poniższych wskazówek.

Jeśli chcesz, by Twoje nerki pozostały zdrowe, zastosuj się do poniższych wskazówek.

Z pewnością znasz powiedzenie “lepiej zapobiegać niż leczyć” – wprowadzenie kilku zmian w diecie może mieć kluczowe znacznie dla Twoich nerek.

1. Nie obciążaj niepotrzebnie nerek

Można to osiągnąć poprzez zmianę sposobu żywienia. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy ile substancji szkodliwych tak na prawdę znajduje się w niektórych produktach spożywczych. Nie zawsze da się uniknąć wszystkich toksyn, lecz gdy ograniczymy ich spożycie, organizm będzie mógł je wydalić – w ciągu jednej doby ciało człowieka oczyszcza się od dwudziestu do dwudziestu pięciu razy.

2. Zadbaj o odpowiednie nawodnienie

Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego tak ważna jest odpowiednia podaż płynów? Wyobraź sobie jezioro o bardzo niskim poziomie wody – z pewnością wygląda na suche, płytkie i widać w nim wiele rzeczy, a nawet śmieci. Ten widok odzwierciedla stan Twojego krwioobiegu i nerek, gdy pijesz zbyt mało wody. Choć nerki pracują jak filtry, mogą gromadzić się w nich toksyny, zwłaszcza gdy nie są odpowiednio dobrze opłukiwane.

3. Spożywaj produkty detoksykujące

Owoce i warzywa pomagają nerkom usuwać z organizmu toksyny wraz z moczem, ponadto produkty bogate w antyoksydanty chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

  • Białka jaj dostarczają organizmowi białko o najwyższej wartości biologicznej, w tym aminokwasy egzogenne, których organizm nie potrafi sam syntezować. Zawierają również mniej fosforu niż inne źródła białka, na przykład żółtka i mięsa.
  • Kapusta zawiera dużo witaminy K, C, B6, kwasu foliowego oraz błonnika. Jej zaletą jest niskie stężenie potasu oraz niska cena.
  • Czerwone papryki również zawierają mało potasu, natomiast dostarczają organizmowi likopen, witaminę C, A, B6, kwas foliowy oraz błonnik.
  • Winogrona znakomicie sprawdzają się przy detoksykacji nerek, ponieważ dzięki nim dochodzi do wypłukiwania kwasu moczowego.
  • Żurawina zawiera proantocyjanidy, które mają właściwości antyoksydacyjne. Znajdująca się w owocach chinina konwertuje w organizmie do kwasu hipurowego o właściwościach detoksykujących.

4. Odpowiednia podaż magnezu

Niedobór magnezu w połączeniu z toksynami i wysokim ciśnieniem krwi znacząco upośledza pracę nerek. Aby usprawnić ich działanie, należy zadbać o odpowiednie duże spożycie tego pierwiastka. W tym celu należy wzbogacić dietę o zielone warzywa, nasiona i orzechy.

5. Jedz mniej sodu, soli i białka

Ciało zużywa sporo energii na wydalaniu substancji niepotrzebnych. Zalicza się do nich nadmiar białka, soli, a nawet wody. Nerki, pracujące jako filtry organizmu, muszą się sporo napracować, gdy spożywamy za dużo powyższych składników. Zbyt duża podaż sodu, u osoby z chorymi nerkami, może wywołać nadciśnienie, a nawet doprowadzić do zawału serca i udaru. Nerki mogą także ulec uszkodzeniu, gdy spożywamy za dużo białka – jest to związane z usuwaniem azotu mocznika. Picie zbyt dużej ilości wody, gdy nie jest to wymagane, również obciąża nerki i może prowadzić do zaburzenia ich pracy.

6. Odpowiednie spożycie wapnia

Gdy nie dostarczamy organizmowi odpowiedniej ilości wapnia, zaczyna być on uwalniany z kości do krwioobiegu – jego nadmierne stężenie może prowadzić do powstania kamieni na nerkach. Aby tego uniknąć należy zadbać o wzbogacenie diety produktami zawierającymi ten pierwiastek. Jeśli zastanawiasz się, by sięgnąć po suplementy zawierające wapń, skonsultuj się wcześniej z lekarzem.

Warzywne sznycelki – przepis na potrawę zdrową dla nerek

Składniki:

  • 1 szklanka tartej marchewki
  • 2 szklanki tartej kapusty
  • 2 szklanki posiekanej fasoli francuskiej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kuminu
  • 1 łyżeczka chili
  • 1/2 szklanki mąki
  • 4 kromki razowego chleba

Przygotowanie:

Umieść kapustę i marchewkę na patelni i podgrzewaj z niewielką ilością wody. Gdy będą w połowie gotowe, dodaj fasolę i ugotuj warzywa do końca. Po ostygnięciu dodaj przyprawy, mąkę oraz pieczywo(zamoczone wcześniej w wodzie, a następnie wyciśnięte) wraz z liśćmi kolendry i odrobiną soku z limonki. Wymieszaj wszystko dokładnie i zrób dwanaście sznycelków. Teraz usmaż je na patelni z małą ilością tłuszczu – po dwóch, trzech minutach obróć je na drugą stronę.

Źródło: healthdigezt.com

Pakiet day spa dla 1 osoby
Pakiet day spa dla 1 osoby
119,99 zł
350,00 zł
60 dni
do końca oferty!
Pakiet day spa dla 1 osoby na twarz i ciało za 149,99 zł w Hotelu Zimnik

Twoja reakcja?

Super
Super
16
Ha ha
Ha ha
0
Wow
Wow
3
Smutny
Smutny
3
Zły
Zły
6

Podziel się ze znajomymi!

Zostaw swój komentarz