
Media coraz częściej zachęcają ludzi do prowadzenia zdrowego trybu życia, który wiąże się między innymi z wykluczeniem niektórych produktów spożywczych z menu.
Wiele teorii na temat pewnych produktów spożywczych wynika głównie z niewiedzy lub chęci wprowadzenia kontrowersyjnej informacji, która ma wywołać poruszenie i dać rozgłos autorowi. Produktem, który od lat cieszy się złą reputacją, jest smalec. Obecnie panujący nurt wiąże go jedynie z wysokim poziomem cholesterolu, pomijając wszystkie korzyści, które płyną ze spożywania tego produktu.
Mit na temat szkodliwości smalcu sprawił, że w większości domów stosuje się wyłącznie oleje roślinne, np. słonecznikowy, rzepakowy, z oliwek, etc. Okazuje się, że nie są one wcale tak dobre, na jakie się je kreuje, zwłaszcza, jeśli na nich smażymy i poddajemy je działaniu wysokich temperatur.
W olejach roślinnych dominują kwasy tłuszczowe nienasycone, które szybko się utleniają i są podatne jełczenie, natomiast smalec składa się w dużej mierze z kwasów tłuszczowych nasyconych, których parametry są znacznie lepsze. Ponadto stanowią istotny element budulcowy ścian komórkowych, poprawiają funkcjonowanie układu immunologicznego oraz stymulują pracę układu nerwowego.
Tłuszcze zwierzęce, takie jak smalec, odgrywały już tysiące lat temu istotną rolę w życiu człowieka. Dzięki nim organizm pozyskuje między innymi kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach(A, D, E, K), antyoksydanty oraz wiele innych substancji.
Zawartość procentowa kwasów tłuszczowych w smalcu
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone:
- kwas linolowy – około 5%
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone – około 55%
- kwas oleinowy – około 48%
- kwas oleopalmitynowy – około 7%
Kwasy tłuszczowe nasycone – około 40%
- kwas palmitynowy – około 25%
- kwas stearynowy – około 13%
- kwas mirystynowy – około 2%
Sięgając po smalec, wybierajcie produkty jak najmniej przetworzone, bez zbędnych dodatków. Warto kupować wyroby sprawdzonych producentów, gdyż zła jakość produktu może odbić się na Waszym zdrowiu.
Twoja reakcja?





Zostaw swój komentarz