Za każdym razem, gdy wybuchała epidemia grypy, nasze babcie zaparzały liście laurowe z cukrem. Nawet po tylu latach, ta receptura jest na wagę złota.
Gdy sezon na grypę i przeziębienia w pełni i coraz więcej osób odczuwa jego skutki, każdy szuka najlepszych i najskuteczniejszych rozwiązań.
Należy reagować najwcześniej, jak to możliwe, zanim choroba zaatakuje z całą swoją siłą. Warto więc przetestować ten babciny sposób na grypę, który bazuje na zdrowotnych właściwościach liści laurowych.
Liść laurowy (zwany też bobkowym) ma mocny zapach i wykorzystywany jest jako przyprawa w kuchni. Mało kto wie jednak, że ma on działanie przeciwzapalne i stosowany jest w medycynie od dawna w formie proszku lub jako olejek eteryczny.
Nasze babcie bardzo dobrze wiedziały o jego dobroczynnym działaniu i w przypadkach silnych przeziębień lub grypy sięgały po domowy lek przygotowany z tej rośliny.
Pierwszy sposób
Zalej 10 listków 70-procentowym alkoholem i odstaw na jeden dzień. Po tym czasie przelej wszystko do ½ litra oliwy z oliwek i delikatnie podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Kiedy mieszanka ostygnie smaruj nią bolące miejsca. Powtarzaj kilka razy dziennie.
Drugi sposób
Przy przeziębieniu i grypie we znaki daje się też kaszel. Okazuje się, że i z tym problemem liść laurowy sobie poradzi.
15 liści zalej 250 ml soku z cytryny i dosyp 500 g cukru. Całość gotuj na małym ogniu około godzinę. Po tym czasie otrzymasz gęsty syrop. Wystarczy, że wyciągniesz liście i będziesz zażywać 1 łyżkę syropu na dzień. Przechowuj go w lodówce.
Nie bez powodu liście laurowe uchodzą za symbol zwycięstwa. W walce o zdrowie skorzystaj z natury.
Podziel się ze znajomymi. W okresie zachorowań na grypę na pewno będą wdzięczni za poradę, jak się leczyć.
Twoja reakcja?





Zostaw swój komentarz