Ten tonik z buraka oczyści Twoje nerki i wątrobę oraz polepszy ich działanie.
Zmiana sposobu odżywiania powinna rozpocząć się od oczyszczenia z toksyn i tego, co nazbierało się w naszym organizmie. Idealnym napojem do przeprowadzenia tego procesu będzie ten tonik.
Znany ze swoich prozdrowotnych właściwości, bardzo dobrze oczyszcza wątrobę i nerki, poprawia trawienie i odżywia nasz organizm. W tym przepisie buraki fermentowane są do formy kwasu, a dzięki temu składniki aktywne w nich zawarte są silniejsze. W ten sposób zyskują też działanie probiotyczne, antybakteryjne i wydzielają enzymy, które wspierają wszystkie organy wewnętrzne. Picie tego napoju poprawia również przyswajalność składników odżywczych.
Stosowanie
120 ml kwasu pite dwa razy dziennie zalkalizuje Twoją krew, wzmocni ją, oczyści wątrobę, zapewni regularność wypróżnień i pomoże zmniejszyć kamienie nerkowe.
Składnikiem
- 4 buraki
- 1 łyżka soli himalajskiej
- Filtrowana woda
- Opcjonalnie: dodatki smakowe, takie jak imbir, cytryna, pomarańcza, cynamon
Sposób przygotowania
Buraki umyj wraz ze skórką i pokrój w średniej wielkości kostkę. Przełóż je do dwulitrowego słoika. Zalej filtrowaną wodą do wysokości, w której pozostanie około 3 cm przestrzeni od krawędzi zamknięcia słoika. Dodaj sól i ewentualne dodatki smakowe. Zakryj górę słoika ścierką i przymocuj ją gumką recepturką lub sznurkiem. Odstaw całość w zacienione miejsce o temperaturze pokojowej na 3 – 5 dni. Zaglądaj do słoika codziennie i zbieraj osad z wierzchu. Mieszanka będzie gotowa, gdy jej kolor będzie głęboki, a na wierzchu pojawią się małe bąbelki gazu. Zastąp teraz ścierkę zakrętką i przenieś tonik do lodówki, aby dalej mógł fermentować. Stosuj po co najmniej 1 dniu w lodówce.
Twoja reakcja?





Zostaw swój komentarz