Home Kategorie Jedzenie Najlepsze ciasto kawowe z mascarpone. W życiu takiego nie jadłaś.

Najlepsze ciasto kawowe z mascarpone. W życiu takiego nie jadłaś.

Ciasto kawowe z mascarpone to świetne ciasto, które nadaje się idealnie na najróżniejsze okazje. Przygotowanie go nie sprawi Ci żadnego problemu.

Jedyną rzeczą, którą trzeba umieć to upieczenie wilgotnego brownie. Gdyby nie pieczenie spodu, to można by uznać, że to ciasto kawowe na zimno.

Wilgotny spód, kawowy środek, a wszystko to wykończone niesamowitym śmietankowym kremem. To proste kawowe ciasto nie jest przesadnie słodkie, dlatego też przypadnie do gustu każdemu.

Wszystko zaczyna się od bardzo czekoladowego i wilgotnego brownie. Przygotujesz je szybko i gdy wstawisz do piekarnika, będziesz mogła zabrać się za przygotowywanie reszty warstw tego ciasta. Po upieczeniu ochłodź ciasto i ułóż w tortownicy.

Gdy ciasto zostanie bezpiecznie umieszczone w tortownicy, nakładamy na nie pierwszą warstwę kremu. Jest to masa kawowa z dodatkiem serka mascarpone. Po nałożeniu i wyrównaniu, umieszczamy ciasto w zamrażarce, aż do momentu stężenia ciemnego kremu.

Następnie nakładamy drugą warstwę, która składa się z serka mascarpone i słodkiej śmietanki. Postępujemy tak samo jak z wcześniejszą warstwą i nasze ciasto kawowe jest gotowe!

Ciasto kawowe bez pieczenia

Jeśli nie masz ochoty przygotowywać pieczonego spodu lub jest po prostu za gorąco, możesz przygotować ciasto kawowe bez pieczenia – na zimno. W tym przypadku różnicą będzie oczywiście przygotowanie spodu. Inne warstwy się nie zmieniają.

Do przygotowania spodu potrzebujesz:

  • 300 g ciastek Oreo
  • 60 g roztopionego masła

Oba składniki umieść w malakserze i kiksuj do otrzymania jednolitej masy o sypkiej konsystencji.

Masę z ciastek przesyp do tortownicy, wyrównaj, wygładź i ściśle wgnieć w dno, aby powstał jednolity spód. Ochłodź spód przez 30 minut w lodówce. Kolejne czynności pozostają bez zmian. Jeśli przygotujesz ten spód, nie nasączaj go kawą, ja kw przypadku pieczonego spodu.

Ciasto kawowe przepis

Składniki:

Spód:

  • 100 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 180 g drobnego cukru
  • 70 g mąki
  • 2 jajka
To może Cię zainteresować:  Oto przepis na biszkopt idealny. Jest lekki, puszysty i zawsze wychodzi.

Masa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 800 ml słodkiej śmietanki 30 – 36 %
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki wody
  • 1/2 szklanki zaparzonej kawy (może być rozpuszczalna lub parzona) – do nasączenia spodu
  • 1 tabliczka czekolady – rozpuszczonej

Sposób przygotowania:

Spód:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Tortownicę wykładamy papierem.
  2. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i umieszczamy razem z masłem w małym garnku. Podgrzewamy oba składniki na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Gdy masa jest gotowa, odstawiamy na bok do ostygnięcia.
  3. Następnie miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Do gotowej masy ciągle miksując wlewamy zimną czekoladę z masłem. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie, przy pomocy łyżki mieszamy ciasto, aż do całkowitego połączenia.
  5. Ciasto wlewamy do tortownicy i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku na 25 – 30 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

Masa kawowa:

  1. Kawę rozpuszczalną zalewamy 3 łyżkami gorącej wody i dokładnie mieszamy, studzimy.
  2. Zimny serek i zimną śmietanę przekładamy do miski i miksujemy na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
  3. Gotową masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej połowy dodajemy chłodną kawę i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki.
  4. Gotowe masy umieszczamy w lodówce.

Składanie:

  1. Wystudzony spód umieszczamy w tej samej tortownicy (czystej) i nasączamy 1/2 szklanki zaparzonej kawy.
  2. Na spód wykładamy ciemną warstwę, wyrównujemy i umieszczamy na 20 minut w zamrażarce.
  3. Po tym czasie na schłodzoną warstwę wykładamy jasny krem i postępujemy tak samo jak z wcześniejszą warstwą (20 minut w zamrażarce).
  4. Po wstępnym schłodzeniu polewamy, przy pomocy łyżki, ciasto kawowe rozpuszczoną czekoladą.
  5. Gotowe ciasto umieszczamy w lodówce na 2 – 3 godziny, do całkowitego stężenia.

Twoja reakcja?

Super
Super
8
Ha ha
Ha ha
0
Wow
Wow
7
Smutny
Smutny
0
Zły
Zły
0

Podziel się ze znajomymi!

Zostaw swój komentarz