1.23K
Przepis na placki ziemniaczane jakich jeszcze nie jedliście. Pyszne i chrupiące.
Pamiętam, jak w dzieciństwie odwiedzałem dziadków. Zawsze smażyli nam placki ze śmietaną i cukrem.
I mimo iż każdy z nas zna to danie, nie każdy potrafi zrobić je samemu. Placki są bardzo sycące, stąd też mogą być oddzielnym daniem głównym. Można podawać je z sosem grzybowym, pieczarkami, śmietaną lub na słodko.
Dzisiaj mamy dla Was przepis na tradycyjne placki ziemniaczane bez żadnych szaleństw.
Składniki
- 1 kg ziemniaków – młode nie będą dobrym wyborem
- 2 cebule
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 jajka
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż je sitko aby odcedzić nadmiar wody.
- Gdy woda przestanie kapać, dociśnij jeszcze ręką, aby pozbyć się całej wody.
- Ziemniaki przełóż do miski, dodaj drobno posiekaną cebule, mąkę, jajko oraz sól.
- Wszystkie składniki wymieszaj.
- Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem nałóż porcję masy i smaż na złoty kolor z obu stron.
Twoja reakcja?

Super
16

Ha ha
5

Wow
4

Smutny
1

Zły
2
Zostaw swój komentarz